15.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Razvoj dogodkov v Ukrajini ne bo prijetna popotnica za Putinov jubilej

Piše: C. R.

 

Ruski predsednik Vladimir Putin bo v petek napolnil 70 let. A praznovanje mu bo skalil razvoj dogodkov v Ukrajini, kjer ruskim silam, ki so pred več kot sedmimi meseci na njegov ukaz vkorakale v državo, ne gre po načrtih. Po več kot 22 letih na oblasti je šef Kremlja sedaj priča temu, kako mu zaradi vojne v Ukrajini bledi politična moč.

Za Putina bi moral biti njegov osebni jubilej tudi velika politična zmaga. Z agresivno vojno je želel uničiti Ukrajino kot državo, ki si želi vstopiti v EU in Nato, in hkrati povečati ozemlje Rusije. A ruska vojska beleži vse več neuspehov na bojišču in Putin ima kot vrhovni poveljnik oboroženih sil obilico dela. Predvsem pa mora po 22 letih na oblasti sedaj opazovati, kako razpada veliko tega, kar je bilo zgrajenega, ugotavlja nemška tiskovna agencija dpa.

Putin, ki ga nekateri zaradi njegovih nastopov v veličastnih palačah in skoraj neomejene oblasti primerjajo s carjem, si sicer verjetno ne bo pustil pokvariti praznovanja. Vendar pa bo po napovedih tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova svoj rojstni dan preživel tudi delovno.

Po več kot sedmih mesecih prelivanja krvi in na tisoče mrtvih na ukrajinski in ruski strani je Putin kljub mednarodnim protestom priključil štiri ukrajinske regije Rusiji. Za to se je odločil, da bi po mesecih bojev končno predstavil rezultate. “V nasprotnem primeru bi vojna izgubila smisel,” meni ruski politolog Abas Galjamov.

Galjamov, ki je nekoč tudi sam delal v Kremlju, meni, da je Putin “izgubil nadzor”, z grožnjami z uporabo jedrskega orožja pa je postal resen dejavnik nestabilnosti na svetu.

Rusija kot pomembna energetska sila doživlja veliko recesijo zaradi pritiska sankcij Zahoda. Na tisoče tujih podjetij je zapustilo državo, na desettisoče Rusov je ostalo brez dela. Putin Rusijo spreminja v “državo tretjega sveta”, ocenjuje Galjamov.

Ruska elita zdaj izgublja oporo, ker se je 22 let naslanjala na Putina. Vendar pa Galjamov meni, da lahko Putin še vedno računa na ogromne vire, tudi zaradi zvestobe varnostnega aparata. Poleg tega mu mnogi Rusi, zlasti starejši od 60 let, še naprej zaupajo, ker ne vidijo drugega močnega voditelja.

Putin se je sicer rodil 7. oktobra 1952 v Leningradu, današnjem Sankt Peterburgu, kot tretji otrok v delavski družini. Študiral je pravo, nato je v nekdanji Vzhodni Nemčiji deloval kot obveščevalec v tedanji zloglasni sovjetski obveščevalni službi KGB. Po vrnitvi iz Dresdna v 90. letih prejšnjega stoletja je postal svetovalec župana rodnega Sankt Peterburga. Zatem se je preselil v Moskvo in se tudi po zaslugi svoje zgodovine v KGB hitro povzpel po hierarhični lestvici v administraciji tedanjega ruskega predsednika Borisa Jelcina.

Poleti leta 1999 je najprej postal predsednik ruske vlade, nato pa po odstopu Jelcina konec tega leta najprej vršilec dolžnosti predsednika, nato pa je bil spomladi 2000 na ta položaj tudi izvoljen. Odtlej je vseskozi na čelu ruske države.

Čeprav je Rusijo potegnil iz revščine, ki jo je pestila v 90. letih prejšnjega stoletja, in preobrazil gospodarstvo, pa je vseskozi kazal težnje, da bi Rusiji vrnil veličino nekdanje Sovjetske zveze. Tudi s silo, če je treba. Kritik pa ni nikoli dobro prenašal. Številni kritiki Kremlja, vključno z nekdanjim podpredsednikom vlade Borisom Nemcovom, in novinarji, kot sta Ana Politkovska in Natalija Estemirova, so bili ob življenje. Pod njegovo vladavino je Rusija vodila tudi vojne v Čečeniji, Gruziji, Siriji in sedaj v Ukrajini.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine