5.1 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Putinova Rusija širi svoj vpliv na Afriko, zato je priredila dvodnevni rusko-afriški vrh v olimpijskem Sočiju

V ruskem Sočiju se je danes začel dvodnevni rusko-afriški vrh, ki ga gosti ruski predsednik Vladimir Putin. Rusija si sicer prizadeva, da bi v prihodnjih petih letih podvojila blagovno menjavo s črno celino. Po napovedih Kremlja naj bi se vrha udeležili predstavniki in premierji 43 afriških držav, sicer pa predstavniki vseh 54 afriških držav.

 

“Menim, da je docela v naši moči, da v prihodnjih štirih, petih letih najmanj podvojimo blagovno menjavo,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v govoru na plenarnem zasedanju rusko-afriškega vrha poudaril Putin. Dodal je, da se je v zadnjih petih letih blagovna menjava že podvojila in presegla 20 milijard ameriških dolarjev, kar pa je po njegovi oceni “premalo”.

“V Afriki je veliko potencialnih partnerjev z dobrimi obeti,” je še dejal ruski predsednik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob robu vrha bo imel ruski predsednik številna dvostranska srečanja. Med drugim se je že sestal z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem, ki trenutno predseduje Afriški uniji. Po pogovorih je Putin poudaril, da gre tretjina blagovne menjave med Rusijo in Afriko, kar je sedem milijard dolarjev, na račun Egipta.

Putin naj bi se sestal tudi z južnoafriškim predsednikom Cyrilom Ramaphoso, ki je že predhodno pohvalil ruska prizadevanja za okrepitev odnosov z afriško celino.

Moskva je bila ključni igralec v Afriki v časih nekdanje Sovjetske zveze, ko je podpirala gibanja za osamosvojitev afriških držav ter izobrazila generacijo afriških voditeljev. Po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 so se te vezi zrahljale. V zadnjih letih je vodilno vlogo na celini prevzela Kitajska.

V okviru dvodnevnega vrha v Sočiju naj bi več kot 3000 delegatov pripravilo več poslov ter razpravljalo o številnih temah, od jedrske tehnologije do izkoriščanja rudnin.

Na vrhu so tako nekdanje zaveznice še iz časov Sovjetske zveze, kot sta Angola in Etiopija, kot predstavniki držav, kjer je bila prisotnost Moskve doslej tradicionalno majhna, kot sta Nigerija in Gana. Slonokoščena obala, ki je imela doslej le malo stikov z Rusijo, je na vrh poslala delegacijo na čelu s predsednikom in si obeta, da bo ob robu vrha z Rusijo podpisala sporazum o vojaškem sodelovanju.

Poznavalci ocenjujejo, da je Rusija vrh organizirala po zgledu Kitajske. Ta je leta 2000 ustanovila Forum za kitajsko-afriško sodelovanje, prek katerega je doslej za Afriko že namenila več deset milijard dolarjev. Podobno kot Peking naj bi bila Moskva v zameno za dostop do afriških naravnih bogastev pripravljena podpreti afriške voditelje z vprašljivim odnosom do človekovih pravic, še navaja AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine