18.6 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Putin in Orban v Budimpešti na pogovoru o normalizaciji odnosov med EU in Rusijo

Na obisku v Budimpešti se danes mudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom govoril o normalizaciji odnosov med EU in Rusijo ter o Ukrajini. Madžarski premier Orban je ob tem dejal, da je izboljšanje sodelovanja med Zahodom in Rusijo v interesu Madžarske.

 

“Seveda sva govorila o reševanju ukrajinske krize, predvsem v luči poti za zagotavljanje ruske energije Madžarski in našim večjim porabnikom v Evropi,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal Putin na skupni novinarski konferenci z Orbanom.

Poudaril je, da je sodelovanje na področju energetike z Madžarsko prioriteta, saj Rusija zagotavlja okoli 60 odstotkov madžarskih potreb po nafti in okoli 50 odstotkov potreb po zemeljskem plinu.

Orban je ob tem glede gospodarskega sodelovanja povedal, da se je lani prvič od uvedbe zahodnih sankcij proti Rusiji trgovanje med državama okrepilo.

Kot ključni področji sodelovanja med državama pa je izpostavil migracije in zaščito preganjanih krščanskih skupnosti.

Ruski predsednik in madžarski premier veljata za zaveznika, kar med madžarskimi zahodnimi zaveznicami vzbuja skrbi. Lani sta se voditelja srečala dvakrat, Putin pa je bil v Budimpešti že leta 2015 in 2017.

Zadnje novice

Sorodne vsebine