8.3 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

Putin besen kot ris: Francozi poslali Ukrajincem vojaška letala

Piše: C. R. 

Francija bo Kijevu v okviru novega vojaškega sodelovanja poslala bojna letala mirage 2000-5 in izurila ukrajinske pilote za upravljanje z njimi, je v četrtek napovedal francoski predsednik Emmanuel Macron. Koliko letal naj bi Pariz zagotovil Kijevu v boju proti ruski agresiji, zaenkrat ni znano. Rusija je do Macronove napovedi kritična.

Macron je novo pomoč Ukrajini napovedal v pogovoru za televiziji TF1 in France 2, še danes pa naj bi o tem govoril tudi na srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim v Elizejski palači. Zaenkrat je še v teku oblikovanje koalicije držav, ki bi Ukrajini skupno zagotovila nova bojna letala za varovanje njenega ozemlja in zračnega prostora, je dejal.

Pilote bi lahko po njegovih besedah za upravljanje z letali začeli uriti to poletje. Proces sicer traja pet do šest mesecev, kar pomeni, da bi ga do konca leta končali, je dejal Macron in dodal, da bodo pilote urili v Franciji.

V pogovoru, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, je izpostavil še velik izziv, ki ga urjenje vojakov predstavlja za Ukrajino. Napovedal je, da bo Francija opremila in izurila celotno brigado 4500 ukrajinskih vojakov, ki bodo ob vrnitvi v domovino pripravljeni na obrambo.

Omenil je tudi prošnjo Ukrajine, da bi zaveznice vojaške inštruktorje poslale na njeno ozemlje in tako dodatno olajšale delo Kijevu pri zagotavljanju zadostnega števil ustrezno izurjenih vojakov. Francija se bo skupaj s partnericami o tem pogovorila in ukrepala v skladu s skupno odločitvijo, je dejal, pri tem pa menil, da tovrstna odločitev ne bi pomenila zaostrovanja razmer.

Kijev si v zadnjem času intenzivno prizadeva pridobiti več pomoči od zahodnih zaveznic, saj je Rusija v zadnjih mesecih napredovala na bojiščih v državi. Za to naj bi Zelenski izkoristil tudi svoj obisk v Franciji ob 80. obletnici izkrcanja zaveznikov v Normandiji, kjer se je v četrtek med drugim srečal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Rusija je bila danes kritična do izjav francoskega predsednika. “Macron izkazuje popolno podporo režimu v Kijevu in je pripravljen na neposredno sodelovanje Francije v vojaškem spopadu,” je po poročanju ruskih tiskovnih agencij dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Po njegovih besedah so te izjave zelo provokativne, saj podžigajo napetosti na celini in ne prispevajo k ničemur pozitivnemu, je dodal ob robu mednarodnega gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine