15.9 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Pri madžarskem Šopronu se bodo spomnili vseevropskega piknika

Na madžarsko-avstrijski meji se bodo danes spomnili enega od zgodovinskih mejnikov pri padcu železne zavese. Pred 30 leti so namreč pri madžarskem kraju Šopron organizirali pranevropski piknik in simbolično kratkotrajno odprli meje. To je izkoristilo več sto Vzhodnih Nemcev in zbežalo v Avstrijo.

Spominske slovesnosti se bosta danes med drugim udeležila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in madžarski premier Viktor Orban. Merklova se je v soboto že zahvalila Madžarski za njeno vlogo pri dogodku, ki je po njenih besedah pomembno pripomogel k združitvi obeh Nemčij.

Ta “piknik”, ki so ga takrat organizirale avstrijske in madžarske nevladne organizacije, je 19. avgusta 1989 izkoristilo 600 Vzhodnih Nemcev. To je bil eden pomembnih korakov na poti do padca komunizma v Vzhodni Evropi.

Do konca leta pa je preko Madžarske na Zahod prebegnilo okoli 50.000 ljudi iz tedanje Nemške demokratične republike. Takratna madžarska reformistična vlada je namreč 11. septembra istega leta odprla svoje meje z Avstrijo.

Še isto leto je nato 9. novembra sledil zgodovinski padec berlinskega zidu, leto kasneje pa sta se oktobra združili obe Nemčiji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine