10.3 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

Presenečenje? Nekdanja haaška tožilka Carla Del Ponte totalno razočarana nad neučinkovitimi Združenimi narodi

Bivša glavna tožilka haaškega sodišča na zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carla Del Ponte je izrazila razočaranje nad Združenimi narodi in se zavzela za reformo tega “debatnega krožka”. Po njenem mnenju je spoštovanje človekovih pravic doseglo dno, pri čemer se je vprašala, ali človekove pravice sploh še obstajajo.

 

“ZN so zame veliko razočaranje,” je Del Pontejeva dejala v pogovoru za švicarski tednik NZZ Am Sonntag. Po njenem mnenju bi bilo treba svetovno organizacijo reorganizirati.

71-letna švicarska diplomatka je v svoji karieri preiskovala vojne zločine v Ruandi in nekdanji Jugoslaviji, pet let je bila članica komisije ZN za preiskavo kršitev človekovih pravic v Siriji.

Med delom v tej komisiji, iz katere je izstopila lani, je razočarano ugotovila, da so ZN v bistvu samo “debatni krožek”. “Tam je veliko javnih uslužbencev, preveč. Le peščica jih res opravlja kakšno delo,” je bila kritična.

Del Pontejeva, ki je znana po svoji neposrednosti, je izrazila razočaranje, ker nihče ne odgovarja za grozljive zločine v Siriji, kjer je bilo od začetka državljanske vojne leta 2011 ubitih več kot 360.000 ljudi.

“Upali smo, da bo Mednarodno kazensko sodišče ali ad hoc sodišče obravnavalo vojne zločine v Siriji,” je dejala Del Pontejeva, pri čemer je bila kritična do Varnostnega sveta ZN, ki ne dela nič in stoji na poti takšnim postopkom.

Kritična je bila tudi do Sveta ZN za človekove pravice. Po njenih besedah polovica od 47 držav, ki so trenutno članice sveta, med njimi Kitajska, Savdska Arabija in Burundi, “dnevno kršijo človekove pravice”. “Treba bi jih bilo vreči ven. Takoj!” je poudarila.

Zadnje novice

Sorodne vsebine