2.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Predstavniški dom ameriškega kongresa priznal armenski genocid, odločitev razjezila Turke

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v torek sprejel resolucijo, s katero je priznal armenski genocid. Gre za simbolično gesto, ki pa je takoj razjezila Turčijo, s katero ima Washington že tako napete odnose.

 

Predstavniški dom je dokument potrdil s 405 glasovi za in 11 proti. Podobne resolucije so bile na mizah kongresnikov že v preteklosti, a nikoli niso dobile dovolj podpore.

Kongresniki so v torek Turčiji ob njenem nacionalnem prazniku zadali dvojni udarec, saj so poleg resolucije o armenskem genocidu potrdili tudi predlog zakona o sankcijah proti Ankari zaradi ofenzive proti Kurdom na severu Sirije, ki jo je sicer omogočil ameriški predsednik Donald Trump z umikom ameriških sil s tega območja.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je dejala, da je počaščena, da lahko skupaj s kolegi obeleži spomin na “eno največjih grozodejstev 20. stoletja: sistematičen pomor več kot 1,5 milijona armenskih moških, žensk in otrok v Otomanskem cesarstvu”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Armenci trdijo, da je bilo množično pobijanje pripadnikov njihovega naroda v letih 1915-1917 genocid, kar priznava okoli 30 držav.

Turčija ostro zavrača obtožbe o genocidu in vztraja, da so med prvo svetovno vojno umirali tako Armenci kot Turki.

Uradna Ankara se je takoj odzvala na resolucijo predstavniškega doma in jo označila za “političen korak brez pomena”. Pri tem je opozorila, da ogroža odnose med državama v izjemno krhkih časih za mednarodno in regionalno varnost.

Turško zunanje ministrstvo je sporočilo, da so zaradi “resolucije, ki nima nobene zgodovinske ali pravne podlage,” in zakona o sankcijah na pogovor poklicali ameriškega veleposlanika v Ankari Davida Satterfielda.

Armenski premier Nikol Pašinjan je po drugi strani pozdravil gesto ameriških kongresnikov in jo označil za pogumen korak v smeri resnice in zgodovinske pravice, ki nudi zadoščenje milijonom potomcem preživelih armenskega genocida.

Zadnje novice

Sorodne vsebine