15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Predsednica Evropske komisije na Lampedusi: obljubila je pomoč, a ne pomorske blokade

Piše: Ž. K. (Nova24TV.si)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob obisku na italijanski Lampedusi obljubila pomoč Evropske unije. Italijanski premierki je predstavila akcijski načrt v desetih točkah. Po njenih besedah bodo o tem, kdo bo prišel v Evropo, odločali Evropejci in ne tihotapci. Med desetimi točkami ni pomorske blokade, za katero se zavzema predsednica italijanske vlade. 

“Edini način, da se resno spopademo s tem problemom, je, da ustavimo nezakonite odhode,” pa je po drugi strani poudarila Georia Meloni. Hkrati je pojasnila, da prerazporejanje migrantov ni ustrezna rešitev problema, temveč, da je potrebno najti trajnejše rešitve.

Na skupni novinarski konferenci z italijansko premierko Giorgio Meloni je von der Leyen predstavila evropski akcijski načrt v desetih točkah za reševanje migracijskega pritiska, s katerim se sooča Italija, poroča STA.

Načrt pomoči vsebuje opolnomočenje Frontexa za procesiranje nezakonitih prišlekov, pomoč pri prevozu migrantov z otoka (tudi v EU države) preko mehanizma prostovoljne solidarnosti, povečan nadzor na morju, krepitev boja proti tihotapcem, dodatne “komunikacijske kampanje”, namen katerih bo odvrniti nezakonite vstope v EU in posodobitev evropske zakonodaje na tem področju. Predsednici Evropske komisije se zdi pomembno, da se migrantom ponudi alternativne poti v Evropo in se jih na teh poteh zaščiti. Ena od rešitev bo tudi pomoč EU pri obravnavi prošenj za azil Italiji in Tuniziji, od koder prihaja večina migrantov, ki prispejo na Lempeduso.

Predsednica Evropske komisije tudi poudarja, da je potrebno čim prej začeti izvajati sporazum, ki ga je EU julija sklenila s Tunizijo, v reševanje krize pa bo potrebna tudi večja vključenost Združenih narodov.

 

Naval na meje EU
Otok Lampedusa v Sredozemlju je v preteklih letih postal ena od svetovnih migracijskih žarišč. Samo po podatkih agencije ZN za migracije je od ponedeljka pa do srede na otok prišlo približno 8500 ljudi. Pripotovali so v 199 čolnih. Število migrantov presega število prebivalcev otoka, kot tudi infrastrukturo otoka. Številne so v petek že prepeljali na Sicilijo.

Italijanska premierka je bila izvoljena tudi na podlagi predvolilne obljube, da bo zajezila migrantske tokove v državo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine