30.7 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Pred volitvami v Moskvi napadli vodjo volilne komisije

Neznani moški je ponoči vdrl v dom vodje ruske volilne komisije Elle Pamfilove in jo napadel z električnim paralizatorjem, je danes sporočila ruska policija. Pamfilova se je danes že udeležila novinarske konference in je dejala, da se počuti v redu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napad na 65-letno Pamfilovo se je zgodil danes okoli 1.30 po lokalnem času. Policija je napad v vasi v bližini Moskve označila za oborožen napad, saj je zamaskirani moški vdrl v hišo skozi okno in večkrat udaril Pamfilovo s paralizatorjem, nakar je zbežal.

Pamfilova je danes novinarjem dejala, da je v redu in da bo preživela.

Policija primer še preiskuje.

Ruski državni mediji so nemudoma začeli ugibati, da bi bil lahko napad povezan z volitvami v Moskvi, zaradi katerih so v preteklih tednih potekale številne demonstracije, saj na njih ne smejo sodelovati nekateri opozicijski politiki.

Opozicijski voditelj Aleksej Navalni je sicer ocenil, da je šlo za lažni napad.

Volilna komisija, med njimi tudi Pamfilova, so podprli odločitev, da nekateri opozicijski kandidati ne smejo sodelovati na volitvah, češ da podpisi podpornikov, ki so jih zbrali, niso veljavni.

V Rusiji bodo v nedeljo lokalne in regionalne volitve. Čeprav bo glasovanje potekalo po vsej državi, bo večina pozornosti usmerjena v Moskvo. Predvolilno kampanjo v prestolnici so zaznamovali protesti ter aretacije in zaporne kazni za zavrnjene neodvisne kandidate in njihove podpornike.

Zadnje novice

Sorodne vsebine