11 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Poljsko ustavno sodišče odločilo, da se mora varuh človekovih pravic, ki ima podporo levičarjev iz domovine in tujine, posloviti

Piše: C. R.

Poljsko ustavno sodišče je danes odločilo, da mora trenutni varuh človekovih pravic Adam Bodnar v treh mesecih zapustiti položaj, saj da določilo, ki mu je omogočilo nadaljnje opravljanje funkcije po izteku mandata, ni v skladu z ustavo. Parlament naj bi po doslej neuspešnih poskusih v kratkem že v četrto glasoval o njegovem nasledniku.

Vloga varuha človekovih pravic je na Poljskem politično zelo občutljiva tema, v procesu imenovanja naslednika Bodnarja pa si na nasprotnih bregovih stojita vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) ter njeni nasprotniki, ki ji očitajo spodjedanje demokratičnih pravic.

Trenutni ombudsman Adam Bodnar, ki je pogosto kritičen do vlade, ta pa mu očita politiziranje funkcije, je na položaju ostal tudi po izteku mandata septembra lani, saj se poslancem ni uspelo dogovoriti o njegovem nasledniku.

Za petletni mandat ga imenujejo tako člani spodnjega kot zgodnjega doma, senata. V prvem ima PiS z manjšimi koalicijskimi partnericami tesno večino, nad senatom pa ima nadzor opozicija.

Spodnji dom je tako že dvakrat zavrnil imenovanje Bodnarjeve zaveznice Zuzanne Rudzinske-Bluszcz, v senatu pa je spodletelo kandidatu s podporo stranke PiS Piotru Wawrzyku, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V kratkem se obeta že četrti poskus imenovanja.

Ustavno sodišče je danes razsodilo, da je “mandat položaja strogo opredeljen in se ga na sme preseči”. Kaj se bo zgodilo, če zamenjave ne bodo uspeli najti, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni jasno.

Sodišče je sicer dalo parlamentu na voljo tri mesece, da sprejme zakonodajo, ki bi popravila določilo, po katerem je Bodnar lahko še naprej ostal na položaju in ga je sodišče spoznalo za neustavnega. Opozicija se boji, da bo PiS s tem poskušala uvesti začasnega varuha človekovih pravic in obiti potrebo po potrditvi kandidata v senatu.

Po današnji razsodbi je Bodnar poslance pozval, naj njegovega naslednika izberejo v rednem postopku, možnost imenovanja začasnega varuha pa označil za “nevarno”, še piše dpa.

Da je treba hitro izbrati novega varuha človekovih pravic, in sicer v skladu s poljsko ustavo, zakonodajo in mednarodnimi standardi, je prek Twitterja že pozvala tudi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, ki se boji, da današnja odločitev sodišča ustvarja “zaskrbljujočo praznino” v obdobju med dvema mandatoma.

Zadnje novice

Sorodne vsebine