10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Po neuspelem dogovoru Opec+ cene nafte najnižje od leta 2016

Cene nafte so v današnjem azijskem elektronskem trgovanju strmoglavile za 30 odstotkov, kar je največji padec v zadnjih skoraj 30 letih. Krivec za to je petkov neuspeli dogovor med državami skupine Opec+ za dodatni rez v proizvodnjo črnega zlata.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena maja, je bilo treba zjutraj odšteti 32,83 dolarja, kar je 12,44 dolarja manj kot v petek. Teksaška nafta za dobavo aprila je izgubila prav tako 12,44 dolarja in padla na 28,84 dolarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V petek je propadel dogovor med državami skupine Opec+, v kateri so poleg članic kartela še druge večje proizvajalke črnega zlata, o dodatnem rezu v proizvodnjo za 1,5 milijona 159-litrskih sodov dnevno do konca tega leta. Pridružene članice kartelu pa naj bi jo znižale za dodatnih 500.000 sodov dnevno.

Znižanje je zagovarjala Savdska Arabija, največja izvoznica nafte na svetu. Nasprotovala pa mu je Rusija, druga največja izvoznica nafte, ki je zahtevala, naj količine načrpane nafte ostanejo na ravni sedanjega znižanja.

Če bi prišlo do novega dogovora, bi države Opec+ količino načrpane nafte znižale za 3,6 milijona sodov na dan ali za 3,6 odstotka globalne ponudbe. Prejšnji dogovor o količini načrpane nafte se bo iztekel aprila, nato pa bo o količini načrpane nafte odločala vsaka država zase. Opec+ se namreč ni dogovoril niti o podaljšanju že veljavnega ukrepa.

Savdska Arabija je zato napovedala cenovno vojno, saj je danes ceno nafte za svoje kupce znižala za med šest do osem evrov. Po navedbah nekaterih virov bo z aprilom povečala proizvodnjo nafte s sedanjih 9,7 milijona na 10 milijonov sodov dnevno.

Cenovna vojna, v kateri bosta tempo narekovali Savdska Arabija in Rusija, bi po ocenah analitikov lahko trajala nekaj mesecev oz. do takrat, ko bodo cene nafte na tako nizki ravni, da bodo države Opec+ znova pripravljene sesti za mizo in sprejeti kompromis, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

To in zaskrbljenost zaradi posledic koronavirusa na gospodarstvo je cene potisnilo močno navzdol. Posledice bodo namreč nižja gospodarska rast in s tem manjše povpraševanje po črnem zlatu po vsem svetu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine