12.6 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Plenković pričakuje postopek proti odgovornim za izginotje dokumentov o policijskih preiskavah

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes dejal, da mora nekdo odgovarjati, ker so s tožilstva izginili dokumenti o uhajanju policijskih informacij o tajnih preiskavah elitne prostitucije iz leta 2011. Hrvaški mediji s posredovanjem informacij kriminalcem povezujejo podpredsednika sabora in vladajoče HDZ Milijana Brkića.

Dokument, ki menda bremeni 48-letnega Brkića, naj bi se izgubili med selitvijo v druge prostore.

Plenković je med današnjim obiskom v Šibeniku ocenil, da “ni normalno, da se izgubi pravosodni dokument”. Meni, da je situacijo potrebno razčistiti ter da mora za izginotje dokumentov tožilstva nekdo odgovarjati.

Na novinarsko vprašanje ali gre za poskus prikrivanja primera, kot trdi hrvaška opozicija, je Plenković odgovoril, da tega ne ve. Dodal je, da od glavnega državnega tožilca Dražena Jelenića pričakuje dodatna pojasnila.

Jelenić je v četrtek novinarjem povedal, da je izginil dokument o preiskavi o curljanju policijskih informacij iz leta 2011. Napovedal je, da ga bodo rekonstruirali.

Državni tožilec se je v četrtek udeležil tudi seje saborskega odbora za notranjo politiko in nacionalno varnost, na kateri so z vrhom obveščevalne skupnosti in policije razpravljali o uhajanju policijskih informacij o tajnih preiskavah. Čeprav je član odbora, se Brkić seje ni udeležil. V opoziciji so po seji povedali, da so bila pojasnila policistov in obveščevalcev popolnoma neprepričljiva.

O Brkićevi vlogi v primeru iz leta 2011 se je na Hrvaškem znova začelo govoriti, potem ko je policija prejšnji teden prijela botra enega njegovih otrok in voznika hrvaškega kmetijskega ministra Blaža Curića. Ta naj bi ponarejevalca sms sporočil v primeru sojenja za kriminal v nogometnem klubu Dinamo Franja Vargo obvestil o tajni policijski preiskavi proti njemu.

Po ocenah hrvaških medijev sledi uhajanja zaupnih informacij v obeh primerih vodijo do Brkića. Leta 2011 je bil Brkić namestnik načelnika hrvaške policije, ko je bil notranji minister Tomislav Karamarko. Ena izmed prič v aferi elitne prostitucije je bremenila Brkića, da je opozoril zvodnico na tajno policijsko preiskavo, a preiskovalni sodnik takrat ključne priče ni zaslišal, danes poroča novičarski portal telegram.hr.

Stranke prostitutk naj bi bili mnogi znani Hrvati, domnevno tudi nekateri takratni ministri. Zato je sojenje potekalo za zaprtimi vrati, zvodnika pa so v rekordno kratkem postopku obsodili na pogojne kazni poleti leta 2011. S tem je šla v pozabo tudi zgodba o curljanju policijskih informacij.

V letošnjem primeru razkrivanja policijske akcije proti Vargi je Brkić potrdil, da pozna Vargo še iz časov, ko je ta bil zaposlen v hrvaški policiji. Proti Vargi so medtem sprožili preiskavo zaradi oviranja pravosodnega postopka v primeru sojenja Zdravku Mamiću, ker je pripravil lažna sms sporočila, ki naj bi predstavila Mamića kot žrtev političnega pregona.

Brkić ni zanikal niti rednih večkratnih dnevnih stikov s Curićem, ki se v preiskovalnem priporu brani z molkom. Podpredsednik sabora in HDZ je za današnjo izdajo časnika Jutarnji list povedal, da je pričal tudi na tožilstvu, a ni pojasnil, ali je to bilo leta 2011 ali letos. Brkić ocenjuje, da mediji objavljajo parcialne dokumente, ki govorijo proti njemu ter da gre za obračune znotraj HDZ. Brkić je viden predstavnik desničarske struje v HDZ, ki ni naklonjena predsedniku stranke, premierju Plenkoviću.

Na Hrvaškem soglašajo, da izginotje dokumentov o preiskavah tožilstva kaže na resne pomanjkljivosti v policijskem in pravosodnem sistemu, kot tudi na vlogo različnih političnih akterjev pri zlorabi sistema za osebne interese.

Novičarski portal index.hr je danes objavil dokumente o številnih sumljivih milijonskih transakcijah Brkića, ki je bil tarča davčnih preiskovalcev med letoma 2005 in 2012. Brkić, ki pogosto izpostavlja svoj patriotizem in privrženost katoliški veri, je na Hrvaškem znan tudi kot ponarejevalec diplomskega dela na policijski akademiji v Zagrebu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine