21.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Pete Buttigieg odstopil od demokratske predsedniške kampanje

Pete Buttigieg je v nedeljo odstopil od kampanje za osvojitev predsedniške nominacije demokratske stranke, kljub temu da je zmagal na prvi strankarski volilni preizkušnji v Iowi. 38-letni župan mesta South Band v ameriški zvezni državi Indiana naj bi popustil pod pritiski vodstva stranke, da se skrči konkurenca.

Odločitev prvega odkrito homoseksualnega kandidata, ki se je resno potegoval za predsedniški položaj, da odstopi od tekme, je prišla v soboto, dan po tistem, ko je nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden prepričljivo zmagal na strankarskih volitvah v Južni Karolini. Bidnova zmaga je povečala pritisk na ostale bolj sredinske kandidate, da se umaknejo in s tem preprečijo pot do nominacije samorazglašenemu socialistu Bernieju Sandersu, za katerega vodstvo stranke meni, da ne bo zmogel premagati Donalda Trumpa.

Buttigieg je popustil pod pritiski, naj se umakne, sicer bi lahko brez težav ostal v tekmi vsaj še do tako imenovanega super torka 3. marca, ko bo za volitve na vrsti 14 zveznih držav naenkrat, saj ni bil povsem brez možnosti za končni uspeh. Vodstvo stranke želi, da se sredinska konkurenca Sandersu skrči, čeprav ne povsem poenoti. Na senatorko slovenskega rodu Amy Klobuchar ni pritiska, naj se umakne pred super torkom, ker v anketah Minnesote krepko vodi. Računa se, da bo osvojila večino delegatskih glasov iz te države, ki jih bo potem dala nekomu, ki ne bo Sanders.

Buttigieg po odstopu ni podprl nobenega od konkurentov, med katerimi so poleg Bidna, Sandersa in Klobucharjeve še senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, nekdanji župan New Yorka Michael Bloomberg in kongresnica Tulsi Gabbard s Havajev. “Pot za našo kampanjo je končana, čeprav pa ni končana pot za našo stvar. Priznati si moramo, da je najboljši način za ohranjanje zvestobe tem ciljem in idejam stopiti stran in pripeljati stranko in državo skupaj,” je podpornikom povedal Buttigieg.

Buttigieg si je utrjeval podporo med zmernimi, izobraženimi, neodvisnimi in celo nekdanjimi republikanskimi volivci. Ni pa je dobil med temnopoltimi in drugimi manjšinami, ki so pomemben del demokratske volilne baze.

Ne le zaradi njegove homoseksualnosti, ampak tudi zaradi tega, ker je odpustil prvega temnopoltega šefa policije South Benda, in zaradi tega, kako se je odzval, ko je beli policist ustrelil temnopoltega osumljenca. Skupina Črna življenja štejejo, ki je nastala kot upor proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi, je sporočila, da ne bodo podpirali neoliberalcev in politike proti temnopoltim.

Zadnje novice

Sorodne vsebine