26.3 C
Ljubljana
torek, 15 junija, 2021

Papež Frančišek se je drugi dan obiska v Litvi spomnil žrtev holokavsta

Papež Frančišek se je drugi dan obiska v Litvi, ki je ena od postaj na njegovi poti po baltskih državah, spomnil žrtev holokavsta in posvaril pred antisemitizmom. “Pred 50 leti je ta narod doživel dokončno uničenje geta v Vilniusu. V tem dogodku je uničenje Judov doživelo vrhunec,” je med mašo na prostem v Kaunasu danes dejal papež.

Papež je pred okoli 100.000 verniki opozoril, da je treba ohraniti spomin na uničenje Judov v drugi svetovni vojni in pravočasno prepoznati “nov vznik takega pogubnega obnašanja”. Generacije, rojene po holokavstu, so izpostavljene nevarnosti, da znova podležejo takim ideologijam, je dejal Frančišek, ki je ob tem spomnil na poboj tisočev Judov.

Pred natanko 75 leti, 23. septembra 1943, so nemški okupatorji izpraznili zadnje od dveh judovskih getov v starem delu Vilniusa. Tiste prebivalce, ki jih niso že prej odpeljali v nacistična taborišča, so deportirali ali ustrelili.

Frančišek namerava popoldne obiskati nekdanji geto v Vilniusu. V litovski prestolnici bo obiskal tudi muzej, posvečen žrtvam genocida, ki je urejen v stavbi, kjer je bil nekoč sedež sovjetske tajne službe KGB, in se poklonil žrtvam totalitarnih režimov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Papež Frančišek, ki je v soboto v Litvi začel večdnevni obisk baltskih držav, je sicer že ob prihodu posvaril pred totalitarnimi sistemi in izbrisom drugačnih kultur. V Vilniusu se je med drugim srečal z litovsko predsednico Dalio Grybauskaite ter drugimi predstavniki vlade in civilne družbe.

V ponedeljek se bo mudil v Latviji, obisk baltskih držav pa bo sklenil v torek v Estoniji. Frančiškov obisk v treh baltskih državah sovpada s 100. obletnico njihove samostojnosti.

Frančišek je drugi papež, ki bo obiskal baltske države; pred četrt stoletja se je tam kmalu po razpadu Sovjetske zveze že mudil takratni papež Janez Pavel II.

Zadnje novice

Sorodne vsebine