24.4 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Pandemija Covid19 božja kazen za družbene krivice in onesnaževanje okolja? Papež svari, da bo treba narediti spremembe

Pandemija novega koronavirusa bi morala biti priložnost, da zgradimo pravičnejšo in bolj zeleno družbo, je danes poudaril papež Frančišek in posvaril pred tem, da bi se po koncu pandemije vrnili v “staro normalnost”. Pozval je k pravičnejšemu modelu gospodarskega razvoja, ki bi naslovil temeljne vzroke za neenakost.

 

 

“Vsi smo zaskrbljeni zaradi družbenih posledic pandemije. Vsi se želimo vrniti v normalno stanje in nadaljevati z gospodarskimi dejavnostmi,” je v nagovoru vernikom po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal papež. Vendar pa ta nova normalnost po njegovem ne bi smela dovoljevati družbenih krivic in onesnaževanja okolja. “Danes imamo priložnost zgraditi nekaj drugačnega,” je poudaril.

Kot je dejal, samo dobrodelna prizadevanja niso dovolj za pomoč revnim. Do javnih subvencij, ki jih dodelijo vlade kot del pomoči za obnovo po koronavirusni krizi, po njegovem mnenju ne bi smela biti upravičena tista podjetja, ki škodijo okolju ter ne spoštujejo socialnih pravic in pravic delavcev.

Frančišek je še dejal, da bi moralo biti cepivo proti covidu-19 dostopno vsem. Žalostno bi namreč bilo, če bi pri dostopu do cepiva imeli prednost najbogatejši, je opozoril.

Zadnje novice

Sorodne vsebine