5.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Pametna odločitev? Čile ne bo gostil podnebne konference, niti vrha APEC

Čile se je odrekel vlogi gostitelja globalne podnebne konference, ki je bila napovedana za november in december, poročajo tuje tiskovne agencije. Država ne bo gostila niti vrha Apec, prav tako napovedanega za november, je sporočil predsednik Sebastian Pinera. Razlog za obe odpovedi so protesti v državi.

 

 

“To je bilo zame zelo boleče, a odločil sem se, da ne bomo gostili vrha Apec ter konference ZN o podnebnih spremembah,” je v nagovoru, ki ga je prenašala televizija 24 Horas, dejal Pinera. “Ko se oče sooča s težavami, mora pozornost nameniti družini. Za predsednika morajo biti interesi državljanov vedno pred vsem drugim,” je pojasnil.

Vrh azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (Apec) bi se moral v Santiagu de Chile odviti 16. in 17. novembra. Ugibalo se je, da bi lahko ob robu tega vrha ameriški in kitajski predsednik Donald Trump in Xi Jinping podpisala prvi del trgovinskega sporazuma med državama, ki bi prinesel premirje v trgovinsko vojno med dvema najpomembnejšima gospodarstvoma na svetu.

Medtem naj bi se prva pripravljalna zasedanja v okviru globalne podnebne konference COP25 v Santiaqu začela 25. novembra, sama konferenca pa naj bi potekala med 2. in 13. decembrom. Na konferenci naj bi globalni voditelji napravili nove korake v smeri uresničevanja določil pariškega sporazuma.

S tem je konferenca že drugič ostala brez gostitelja. Sprva bi jo namreč morala gostiti Brazilija, ki pa se je tej vlogi odrekla že lani. Na čelo države se je namreč povzpel brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki med drugim nasprotuje tudi samemu pariškemu sporazumu.

Sredi oktobra so Čile zajeli masovni protesti, povod je bilo zvišanje cen podzemne železnice. Najhujši družbeni nemiri v več desetletjih so prerasli v protest proti neenakosti, na katerih Čilenci zahtevajo ekonomske in politične spremembe.

V nasilju ob protestih je umrlo najmanj 20 ljudi, več sto jih je bilo ranjenih in več tisoč aretiranih.

Pinera je sicer v želji pomiriti ljudi v ponedeljek zamenjal tretjino ministrov v vladi, a množice vztrajajo na ulicah. V torek se je v prestolnici zbralo približno 10.000 ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine