13.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Okupirani Severodonetsk: Mesto se je vrnilo v srednji vek 

 

Vir: UINAN, STA 

V Severodonetsku in predmestju je ostalo še približno 8000 prebivalcev. 90 odstotkov mesta je porušenega.  

Mesto se je dejansko vrnilo v srednji vek. Ni kanalizacije, vodovoda, niti elektrike. Življenjske razmere so izredno težke, kaj se bo dogajalo pozimi, si je težko predstavljati.  

V mestu sta bili popolnoma uničeni tudi dve toplotni postaji, ki bi ju bilo treba popolnoma obnoviti še pred ogrevalno sezono. V Severodonetsku in njegovih predmestjih zdaj živi le še okoli 8000 ljudi. Poškodovane stolpnice se rušijo, ljudje so prisiljeni živeti v stanovanjih, ki so po naključju ostala bolj ali manj cela, ali kar na hodnikih, nekateri pa so se zatekli v kleti.  

Sicer pa ukrajinske sile še naprej uspešno branijo svoje položaje, danes poročajo tuje tiskovne agencije. Še vedno pa je napeto okoli nuklearke v Zaporožju na jugu države. 

O silovitih spopadih danes poročajo v mestih ob fronti blizu mesta Doneck na vzhodu Ukrajine, poroča tiskovna agencija Reuters na spletni strani. Po trditvah ukrajinskih predstavnikov ruske sile v prizadevanjih, da bi prevzele nadzor nad regijo Donbas, izvajajo serije napadov, tudi iz zraka. Ukrajinska vojska trdi, da je odbila kopenske napade v smeri mest Bahmut in Avdijivka ter porazila ruske izvidniške enote, med drugim blizu Bahmuta. 

Rusija si prizadeva, da bi prevzela popoln nadzor nad Donbasom, predstavniki samooklicanih proruskih oblasti v več zasedenih delih Ukrajine pa načrtujejo sporne referendume glede priključitve Rusiji, še poroča Reuters. 

Britanski vojaški strokovnjaki ocenjujejo, da so ruske sile v zadnjih dneh svoja prizadevanja osredotočile na odvračanje ukrajinske protiofenzive na jugu države. Kljub temu nadaljujejo tudi z napadi v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, v današnjem rednem poročilu navaja britansko ministrstvo za obrambo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Britanski strokovnjaki ocenjujejo še, da je napredovanje ruskih sil na terenu še naprej zelo omejeno.  

Razmere danes ostajajo napete tudi okoli jedrske elektrarne Zaporožje na jugu Ukrajine, ki velja za največjo nuklearko v Evropi. Nuklearka v Zaporožju obsega skupno šest blokov s skupno močjo 5700 megavatov. Do obstreljevanja minuli konec tedna so po ukrajinskih navedbah sicer delovali le trije bloki, še navaja dpa. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine