17 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Odhajajoča nemška kanclerka Angela Merkel včeraj v evropskem parlamentu spet sadila rožice o strpnosti in solidarnosti

Nemška kanclerka Angela Merkel je včeraj v Evropskem parlamentu v Strasbourgu izpostavila pomen solidarnosti in enotnosti Evropske unije. Zavzela se je tudi za vzpostavitev prave evropske vojske. V plenarni dvorani je požela bučen aplavz, a tudi številne vzklike nasprotovanja.

 

Po besedah nemške kanclerke je solidarnost univerzalna vrednota, brez katere ne more nobena skupnost. Je tudi del pogodbe o EU in temeljni kamen Evrope. Merklova je še dejala, da je solidarnost vedno povezana z zavezanostjo skupnosti.

Izpostavila je tudi pomen enotnosti in odločenosti. “Naše interese lahko branimo, če sodelujemo,” je poudarila in dodala, da je treba preseči nacionalizme. Dejala je še, da Evropa lahko deluje le, če obstaja vladavina prava. “Vse lahko deluje le, če vsaka članica prevzame odgovornost,” je menila.

“Evropejci moramo prevzeti več odgovornosti v svoje roke, če želimo preživeti,” je menila. Tako kot francoski predsednik Emmanuel Macron se je zavzela za pravo evropsko vojsko, ki bi se po njenih besedah lahko dobro dopolnjevala z zvezo Nato. Poleg tega bi EU in Nato tako lažje sodelovala, je menila.

Druga pomembna zadeva, s katero bi se morala ukvarjati EU, je po besedah nemške kanclerke gospodarski uspeh Evrope. Merklova je napovedala nove rešitve za utrjevanje območja z evrom, zagovarjala uvedbo digitalnega davka ter inovacije v Evropi kot temelj za prihodnjo blaginjo.

Kot tretjo ključno točko je Merklova v Strasbourgu izpostavila vprašanje migracij, glede katerega “Evropa še ni tako enotna, kot bi si želeli.” Priznala je sicer, da je Evropa naredila nekaj napredka, med drugim se zdaj zaveda, da je nujen dober nadzor zunanje meje.

Nemška kanclerka meni, da Evropejci pričakujejo, da se bo EU uspešno lotila teh treh ključnih tem.

Omenila je tudi izstop Velike Britanije iz EU, ki ga je označila za “veliko rano”. Je pa pohvalila posebnega odposlanca EU za brexit Michela Barnierja. “Vsi lahko zaploskamo Barnierju za njegovo delo,” je dejala.

Po mnenju nemške kanclerke bi morala EU morala razmisliti tudi o razvojni pomoči Afriki.

“Nacionalizem in egoizem ne smeta v Evropi nikoli več dobiti priložnosti. Strpnost in solidarnost sta naša skupna prihodnost. Splača se potruditi zanju,” je Merklova sklenila govor pred evropskimi poslanci, za katerega je požela bučen aplavz, a tudi številne vzklike nasprotovanja. “Zadovoljna sem, nekaj ljudi spravljam ob živce. Sem v parlamentu,” se je odzvala na klice nasprotovanja.

No, Merklova, ki je napovedala počasen umik s politične scene, pa je ob tem pozabila, da sodelovanja in enotnosti v Evropi ni mogoče doseči s podporo ilegalnim migracijam ter uvažanju radikalnega islama v Evropo, čemur seveda v mnogih članicah EU nasprotujejo. Zato je bil tudi njen govor še en primer »sajenja rožic«.

Zadnje novice

Sorodne vsebine