6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Obrambni ministri Nata danes o položaju v Siriji, pa tudi o varnosti telekomunikacij

Obrambni ministri članic Nata, med njimi slovenski minister Karl Erjavec, se bodo v četrtek in petek posvetili nizu za zavezništvo pomembnih tem, v prvi vrsti pa položaju v Siriji, je napovedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Govora bo tudi o zavarovanju civilne telekomunikacijske infrastrukture pred kibernetskimi napadi, je dejal.

 

Glede položaja na severu Sirije je Stoltenberg na današnji novinarski konferenci v Bruslju pozdravil zmanjšanje nasilja po premirju med Turčijo in sirskimi Kurdi, ki je bilo doseženo po posredovanju ZDA. “Pomembno je, da vse sile na terenu ostajajo zadržane in da polno spoštujejo mednarodno humanitarno pravo,” je dejal.

Priznal je, da obstajajo glede reševanja vprašanja Sirije pomembne razlike med zaveznicami, zlasti v odnosih s Turčijo. “Zato je pomembno, da sedemo skupaj za isto mizo in skušamo najti rešitve,” je dejal.

Poudaril je, da zadnji dogodki v regiji še enkrat več dokazujejo, kako nujno je potrebna politična rešitev. Izpostavil pa je še pomen, da se ohranijo dosežki v boju proti skrajni skupini Islamska država in da se zagotovi, “da ne bo prišlo do obnovitve kalifata, ne v Siriji, ne v Iraku, pa tudi ne v Afganistanu”.

Zaveznice je zato ponovno pozval, naj ne le ohranijo vojaške inštruktorje, ki urijo lokalne sile, ampak naj tudi povečajo njihovo število.

Sodelovanje v tovrstnih misijah je namreč prav tako del “delitve bremen” znotraj zavezništva. Slednje namreč ni le vprašanje o krepitvi obrambnih proračunov, kar bo tudi sicer del zasedanja obrambnih ministrov v naslednjih dveh dneh v Bruslju. To bo tudi njihovo zadnje srečanje pred vrhom Nata, ki bo 3. in 4. decembra v Londonu, za katerega bodo pripravili svoj del dnevnega reda, je napovedal generalni sekretar.

Tako bodo ministri obdelali stanje v misijah in operacijah zavezništva in pregledali stanje pripravljenosti zavezniških sil, med pomembnejšimi temami pa bo “zagotavljanje odpornosti naših telekomunikacijskih sistemov v boju proti kibernetskim grožnjam”.

Ministri bodo tako prenovili osnovne smernice v boju proti kibernetskim grožnjam, ne glede na to, da je varnost civilnih telekomunikacijskih omrežij predvsem odgovornost posameznih držav. “Vse članice morajo imeti zanesljive telekomunikacijske sisteme, tako v mirnih časih, kot tudi v kriznih ali v obdobju konflikta, tudi ko gre za sistem 5G,” je dejal.

Dobro delovanje civilnih telekomunikacij je namreč pomembno tudi za izvajanje skupnih aktivnosti in operacij zavezništva, je še poudaril Stoltenberg.

“To pomeni, da moramo imeti na voljo robustne možnosti za ponovno vzpostavitev sistemov v primeru motenj ali izpada. Nacionalne oblasti morajo imeti v primeru krize prioritetni dostop do komunikacijskih omrežij. Na voljo morajo biti temeljiti načrti in postopki ukrepanja v primeru krize, prav tako pa je treba zagotoviti delitev informacij med posameznimi državami in z zasebnim sektorjem,” je pojasnil Stoltenberg.

V tem smislu pa morajo zavezniki narediti tudi podrobno oceno ogroženosti telekomunikacij pred kibernetskimi napadi, “vključno s posledicami tujega lastništva oz. neposrednih investicij”. Ali to pomeni, da je trg članic Nata dokončno zaprt za kitajska telekomunikacijska podjetja pri izgradnji omrežja 5G, se Stoltenberg ni želel izreči. Poudaril je le, da “so zahteve jasne” in da ne gre za ukrepe proti nekemu določenemu podjetju.

Na novinarsko vprašanje se je dotaknil tudi vključevanja Severne Makedonije v evro-atlantske integracije, potem ko voditelji članic EU niso prižgali zelene luči za začetek pogajanj s to državo. Stoltenberg je dejal, da se sicer ne želi vmešavati v odločitve EU, vendar pa da je Nato na drugi strani jasno dokazal, da so njegova vrata odprta.

Severna Makedonija se bo zavezništvu kmalu pridružila, saj ratifikacijski postopki dobro napredujejo. V torek je pristopni protokol ratificiral tudi ameriški senat, je še izpostavil Stoltenberg.

Zadnje novice

Sorodne vsebine