22.5 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Obletnica rumenih jopičev v znamenju aretacij – samo dopoldne francoska policija v Parizu aretirala 33 ljudi

Na francoskih ulicah so se ob obletnici začetka protestov rumenih jopičev začeli zbirati protestniki. V Parizu beležijo že prve napetosti s policisti, ki so dopoldne aretirali 33 protestnikov, na spletu poroča francoska televizija BFMTV.

 

 

Več sto ljudi se je med drugim zbalo na severozahodu francoske prestolnice in na trgu Place d’Italie na jugu mesta. Tam so z barikadami, ki so jih zažgali, blokirali promet. Policija je protestnike razgnala s solzivcem, gasilci pa so pogasili ogenj.

Dopoldne je policija v Parizu aretirala 33 ljudi, opravila pa je tudi okoli 1200 preventivnih pregledov.

Mestne oblasti so sicer zaradi napovedanih protestov zaprle več postaj podzemne železnice. Poleg tega so prepovedali proteste v okolici znamenitosti in vladnih poslopij, med drugim pri Elizejski palači in okrog Eifflovega stolpa.

Protestniki se zbirajo tudi že v drugih francoskih mestih, med drugim v Montpellierju. A tam protesti zaenkrat potekajo mirno.

V nedeljo bo minilo natanko eno leto, odkar se je na protestih, ki jih je neposredno sprožilo dviganje cen goriva, zbralo več kot 280.000 ljudi. Leto dni po prvih množičnih protestih se je število protestnikov, ki so za zaščitni znak izbrali odsevne jopiče, precej zmanjšalo. A rumeni jopiči so kljub temu na Franciji že pustili neizbrisen pečat.

Macronu so poslali jasno sporočilo, da mora spremeniti svojo držo in taktiko. Predsednika, ki so mu očitali elitizem in brezčutje do potreb navadnih ljudi, so prisilili, da je sprožil t. i. veliko nacionalno razpravo. Dosegli so 17 milijard evrov davčnih olajšav in finančnih pomoči, na hladnem so pristale tudi načrtovane trošarine.

Zadnje novice

Sorodne vsebine