17.9 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

O italijanski vladni krizi danes vodje poslanskih skupin v senatu

O krizi, ki pretresa italijansko vlado, bodo danes razpravljali vodje poslanskih skupin v italijanskem senatu. Predvidoma bodo določili datum razprave o nezaupnici premierju Giuseppeju Conteju in s tem napravili pomemben korak v smeri morebitnih predčasnih volitev, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

K predčasnim volitvam je v četrtek pozval vodja desne Lige, notranji minister Matteo Salvini, potem ko se je koalicija Lige in populističnega Gibanja pet zvezd znašla na robu krize zaradi nesoglasij glede gradnje hitre železniške proge med Torinom in Lyonom.

Liga je nato v petek v senat vložila pobudo za glasovanje o nezaupnici premierju Giuseppeju Conteju. Z izglasovanjem nezaupnice bi tudi formalno končala koalicijsko sodelovanje z Gibanjem pet zvezd.

Predsednica senata Elisabetta Casellati je za danes ob 16. uri sklicala sestanek vodij poslanskih skupin, na katerem bodo predvidoma določili datum razprave o nezaupnici. Predsednik spodnjega doma parlamenta, poslanske zbornice Roberto Fico pa je sklical srečanje vodij poslanskih skupin za torek ob 10. uri.

Conte bi lahko sicer tudi sam kadarkoli predsedniku države Sergiu Mattarelli podal svoj odstop, a je že napovedal, da ima raje parlamentarno pot.

Tudi v primeru izglasovane nezaupnice ostane končna beseda Mattarelli. Preden bi razpisal predčasne parlamentarne volitve, bi lahko predsednik preučil, ali obstaja v parlamentu kakšna druga večina. Če v parlamentu ne bi uspeli oblikovati druge večine, mora zahtevati razpustitev parlamenta, volitve pa bi lahko potekale 60 dni po razpustitvi.

Mattarella je sicer večkrat poudaril, da Italija potrebuje vlado, ki bo pripravila predlog proračuna in ga najkasneje do konca septembra posredovala Evropski uniji. Zato obstaja možnost, da bo predsednik imenoval tehnično vlado ter s tem predčasne volitve preložil za nekaj časa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine