18.7 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Novoletni nagovor Borisa Johnsona navdihnil Britance

Novoletno voščilo britanskega premierja Borisa Johnsona je navdušilo ter navdihnilo Britance. V njem je britanski predsednik vlade obljubil, da v letu 2020 ne bo volitev in referendumov. Svojim državljanom pa je tudi zaupal, da si bodo povrnili nazaj svojo suverenost na vseh področjih družbe. Ob tem je obljubil velikanska vlaganja v zdravstveni sistem, infrastrukturo in prenovo šolstva. 

“Pozdravljeni, upam, da ste imeli fantastičen Božič in še dalje uživate v svojem slavju. Čas je, da se poslovimo od leta 2019. Pred nami je leto 2020. Na nas je, da izkoristimo čudovito priložnost, da združimo državo in se premaknemo skupaj naprej. Želim si, da boste vedeli, da bom v tem letu zelo trdo delal za vaše prioritete. V tem letu bomo izkoristili vse potenciale Velike Britanije.

Seveda, ta mesec bomo pričeli s končno fazo brexita. 31. januarja bomo zapustili Evropsko Unijo, postali svobodni kot suverena nacija. Nazaj bomo prevzeli kontrolo nad monetarno politiko, zakoni, mejami ter trgovinskimi sporazumi. Z gotovostjo trdim, da bomo ponovno vzbudili zaupanje ljudem ter podjetnikom in vložili naše bogastvo v njihove investicije. A to je šele začetek, saj imamo zelo ambiciozne cilje. Zavedamo se, da vlada pripada ljudem, zato bomo zastopali prioritete državljanov. V britanski zdravstveni sistem bomo vložili največjo finančno injekcijo v zgodovini. Prenovili bomo naše šole in izboljšali pogoje v naših izobraževalnih ustanovah.

Znanstvenike bomo vrnili nazaj k razvoju – od genskih terapij do električnih vozil. Poskrbeli bomo za boljšo infrastrukturo, ki bo povezovala naše ljudi. Naše ulice bomo naredili varne, okolje čistejše in našo Unijo močnejšo. Velika Britanija bo združena in izkoristila vsako priložnost v katerem koli kotičku naše dežele.

Moramo zreti v prihodnje dogajanje v letu 2020. Priča bomo poletnim olimpijskim igram v Tokiu; v Londonu in Glasgowu bo potekalo Evropsko prvenstvo v nogometu. Finale veličastnega dogodka bo na Wembleyu. Vodilni bomo tudi na področju podnebnih sprememb, saj bomo v Glasgowu gostili novo podnebno konferenco pod organizacijo Združenih narodov. Na njej bomo iskali rešitve za zaščito našega planeta.

Seveda, v letošnjem letu 2020 obljubljam nič več volitev in nič več referendumov. Znova in znova, ko sem potoval med volilno kampanjo po vsakem kotičku naše države, sem srečal fantastične ljudi, obiskal fantastične poslovneže in podjetnike. Med tem sem govoril z izjemno talentiranimi, strastnimi, zabavnimi, pametnimi ljudmi, s katerimi bomo znova naredili našo državo najboljšo na svetu.

Vem, da imamo pred sabo neverjetno prihodnost. Vzemimo si trenutek in pustimo divizijo za sabo. Čas je, da pridemo združeni in s skupnim zaupanjem bo v naši državi vrhunsko obdobje rasti, bogastva in priložnostih. Skupaj bomo ljudje leto 2020 naredili za nekaj posebnega, je zaključil svoj govor Boris Johnson.”

Luka Perš/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine