6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Noro: znanstvenica, ki je razbila mit o izumiranju polarnih medvedov, ostala brez službe!

Očitno je razbijanje mitov o podnebnih spremembah nevarno. To je občutila tudi kanadska zoologinja Susan Crockford, ki se je bolj temeljito lotila raziskave, ali polarni medvedi res izumirajo, kot trdijo zagovorniki teorije o globalnem segrevanju.

 

Znanstvenica je seveda prišla do zaključka, da to ne drži, saj se je število polarnih medvedov na Antarktiki v zadnjem desetletju celo povečalo. Svoja opažanja je seveda objavila na blogu Polar Bear Science ter v knjigi »Katastrofa polarnih medvedov, ki se nikoli ni zgodila«.

Ker je Crockfordova, sicer doktorica biologije in antropologije, s tem prekrižala načrte znanstvenikom, ki so delali po naročilu botrov, njenega dela pa niso mogli spodbijati, je prišlo do hudih pritiskov nanje. Končalo se je tako, da je izgubila službo in pristala na družbenem robu – po petnajstih letih zavzetega raziskovalnega in pedagoškega dela so se ji na univerzi Victoria zahvalili za sodelovanje. Kot je izjavila, je vodstvo univerze očitno podleglo pritiskom od zunaj. Čeprav zatrjujejo, da spoštujejo akademsko svobodo, pa niso zanikali, da je bila omenjena raziskovalka odpuščena na podlagi svojih »politično nekorektnih« raziskav o polarnih medvedih. Verjetno predvsem zato, da ne bi svojih stališč prenesla tudi na študente…

Zadnje novice

Sorodne vsebine