10.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Ni zime za eskime: Von der Leynova sedaj tudi London poziva, naj predlaga komisarsko kandidatko in kandidata

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je tudi London pozvala, naj predlaga komisarsko kandidatko in kandidata. Obenem tako kandidatko kot kandidata še vedno pričakuje tudi iz Bukarešte. Iz Evropskega parlamenta medtem prihajajo informacije, da sta zaslišanji dveh novih kandidatov predvideni 14. novembra.

 

Von der Leynova je poslala pismo britanskemu premierju Borisu Johnsonu, v katerem ga poziva, naj predlaga kandidatko in kandidata za položaj evropskega komisarja, je v svojem prvem nastopu pred bruseljskimi novinarji danes povedala govorka komisije von der Leynove Dana Spinant.

Odgovor iz Londona von der Leynova pričakuje čim prej, tako da bi lahko Evropski parlament o njeni ekipi glasoval še novembra, je izpostavila govorka.

Kot vse preostale članice von der Leynova torej tudi London spodbuja, naj predlaga žensko. Enako velja za novo romunsko vlado, od katere po navedbah Spinantove prav tako še vedno pričakujejo kandidatko oziroma kandidata.

Neuradno že nekaj časa krožijo govorice, da naj bi novi, desnosredinski romunski premier Ludovic Orban predlagal Adino Valean in Siegfrieda Muresana, oba evropska poslanca iz vrst konservativne Evropske ljudske stranke (EPP). A uradnega predloga iz Bukarešte za zdaj še ni.

Medtem iz Evropskega parlamenta prihajajo prve informacije o zaslišanjih novih kandidatov. Evropski poslanec Marian Marinescu, član parlamentarnega odbora za promet, je po Twitterju sporočil, da je zaslišanje prihodnjega kandidata za komisarja za promet predvideno 14. novembra ob 15. uri. Imen ne omenja.

Von der Leynova je Madžara Oliverja Varhelyija sicer potrdila kot komisarskega kandidata, ni pa opredelila njegovega resorja. Po neuradnih namigih kaže, da bi lahko Madžaru dodelila resor za promet, romunski kandidatki oziroma kandidatu, ki za zdaj še ni potrjena oziroma potrjen, pa resor za širitev.

Neuradno je iz Evropskega parlamenta slišati, da je 14. novembra predvideno tudi zaslišanje francoskega komisarskega kandidata Thierryja Bretona, ki ohranja “super” resor za notranji trg, dodeljen že njegovi predhodnici, padli kandidatki Sylvie Goulard.

Krožijo pa po Bruslju tudi neuradne ocene, da nova Evropska komisija, ki bi morala začeti mandat z novembrom, morda ne bo začela delati niti decembra, kar je trenutni ciljni datum, temveč januarja ali morda celo februarja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine