18.7 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Ni milosti – nekdanji izraelski minister zaradi vohunjenja za Iran za 11 let v zapor

Nekdanji izraelski minister Gonen Segev, ki je obtožen vohunjenja za Iran, je danes dosegel dogovor s tožilstvom, po katerem bo šel za 11 let v zapor, je v izjavi za javnost sporočilo izraelsko ministrstvo za pravosodje. Sodišče bo dokončno odločitev o tem sprejelo 11. februarja.

 

Kot izhaja iz danes doseženega dogovora, bo Segev, ki je bil leta 1995 in 1996 minister za energijo in infrastrukturo, zaporno kazen odslužil zaradi resnega vohunjenja in predaje informacij sovražniku, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na obtožnico, katere del so ob začetku sojenja Segevu julija lani predstavili javnosti, je nekdanji minister Iranu od leta 2012, ko je bival v Nigeriji, izdajal informacije o lokacijah izraelskih varnostnih služb in tudi imena odgovornih.

Aretirali so ga maja lani na letališču Ben Gurion pri Tel Avivu, nato pa ga je obveščevalna služba Šin Bet več kot mesec dni zadrževala v tajnosti in javnost šele sredi junija obvestila o njegovem priprtju. Pri Šin Betu so povedali, da se je Segev s predstavniki Irana srečal večkrat v različnih državah, ob tem pa naj bi jim predal informacije o varnosti in energetskih virih Izraela.

Izrael ima Irana za svojega glavnega sovražnika, saj v njegovem jedrskem in balističnem programu vidi grožnjo svojemu obstoju.

Segev je po izobrazbi pediater, leta 1992 pa je bil na listi skrajne desnice izvoljen v kneset. Stranko je nato zapustil in leta 1995 glasoval za mirovne sporazume iz Osla, kar je tedanjemu premierju Jicaku Rabinu omogočilo skozi poslanske klopi spraviti drugi del teh sporazumov, katerih končni cilj je bila še vedno neuresničena vzpostavitev palestinske države. Za tem so ga imenovali za ministra za energijo in infrastrukturo.

V primeru vohunjenja se Segev ni prvič znašel pred sodiščem, so pa bila v preteklosti za težave z zakonom krive njegove kriminalne dejavnosti. Leta 2003 je bil obsojen na pogojno kazen zaradi poskusa prevare. Leto dni kasneje pa so ga na pet let zapora obsodili zaradi tihotapljenja 30.000 tablet ekstazija z Nizozemske s pomočjo diplomatskega potnega lista s ponarejenim datumom veljavnosti.

Zaradi vzornega vedenja so ga leta 2007 predčasno izpustili iz zapora. Istega leta je ostal brez zdravniške licence. Ker v Izraelu ni več mogel opravljati zdravniškega poklica, se je preselil v Nigerijo, kjer je deloval kot zdravnik izraelskega diplomatskega osebja in judovske skupnosti v Abuji, pri čemer si je med drugim prislužil pisno priznanje izraelskega zunanjega ministrstva, ker je rešil življenje izraelskega varnostnika, navaja Wikipedia.

Zadnje novice

Sorodne vsebine