23.9 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Neurje ponoči pustošilo tudi na hrvaški obali ter v Franciji

Na Hrvaškem danes odpravljajo posledice neurja z dežjem in vetrom, ki je minulo noč pustošilo po hrvaški obali. V delih hrvaške Istre in Dalmacije je zmanjkalo električne energije, ulice obalnih mest so bile pod vodo. Več hrvaških otokov je ostalo brez ladijskih povezav s celino, veter ovira tudi cestni promet.

 

Močan južni veter je po poročanju medijev povzročil valove, visoke tudi do devet metrov. Veter je na mnogih delih obale pihal s hitrostjo čez 100 kilometrov na uro. Zaradi znižanega zračnega tlaka se je zvišala gladina morja, ki je potopilo priobalne dele več hrvaških mest.

Zaradi naliva so bile poplavljene ulice na Reki, veter pa je uničil nekaj gostinskih objektov na mestni plaži, je poročal Novi list.

V hrvaški Istri so pristojne službe prejele več kot 200 klicev državljanov zaradi škode, ki jo je povzročilo neurje. V Novigradu in Poreču je veter odnašal pločevinaste strehe, v Labinu je voda poplavila stanovanjske objekte, na več koncih polotoka pa je zmanjkalo elektrike. Morje je potopilo tudi nekaj plovil.

Istrske komunalne službe, gasilci in cestarji so imeli veliko dela zaradi zrušenih dreves, poplavljenih prostorov in razmetane prometne signalizacije, je poročal puljski časnik Glas Istre na svoji spletni strani.

V Šibeniku je veter izruval več deset dreves, ki so poškodovala nekaj avtomobilov. Gasilci so večkrat posredovali zaradi požarov, ki so jih povzročile iskre z daljnovodov, je danes poročala hrvaška televizija (HTV).

Podobne težave z izruvanimi drevesi in iskrami z daljnovodov so imeli tudi v Dubrovniku. Nekatere državne ceste v okolici Dubrovnika so zasuli plazovi zemlje, voda v mestnem vodovodu pa ni pitna, je poročal novičarski portal dulist.hr.

Razburkano morje je prekinilo številne ladijske povezave ob hrvaški obali, veter ovira tudi promet na cestah ob obali.

Zadrska policija je danes sporočila, da so na otočku Kozjak blizu Lošinja našli nepoškodovanega 54-letnika z otoka Silba, ki so ga pogrešali od ponedeljka zvečer, ko se je odpravil pregledat svoja plovila, je poročal hrvaški radio.

Medtem pa pri Umagu poteka iskalna akcija za slovenskim deskarjem, ki se je v ponedeljek popoldne odpravil na morje pri svetilniku ob rtu Savudrija. Njegov hrvaški kolega je uspel priplavati na obalo.

V Franciji zaradi vremenske ujme več kot 200.000 gospodinjstev brez elektrike

V Franciji je danes zaradi močnega dežja in sneženja, ki sta prizadela več departmajev, brez elektrike ostalo več kot 200.000 gospodinjstev. Najhuje je v regijah Auvergne Rhone Alpes, Centre Val de Loire in Centre Limousin v osrednjem delu države ter na Korziki.

Iz elektropodjetja Enedis so sporočili, da je brez elektrike 195.000 gospodinjstev. “Naše ekipe so na terenu, da bi čim prej znova vzpostavili dobavo elektrike,” so sporočili. “Razmere se hitro spreminjajo, določena območja še niso dostopna,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik.

V departmaju Haute-Loire je zaradi močnega sneženja na eni od regionalnih cest obtičalo okoli 800 avtomobilov. Več kot 1000 ljudi je noč preživelo v zatočiščih. Na območju Lyona je obstal železniški promet, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Oblasti so ob zgodnjem začetku zime izdale opozorilo druge najvišje stopnje. Voznikom so svetovali, naj se na pot ne odpravljajo brez zimske opreme. Opozorilo zaradi snega in ledu je danes zjutraj veljalo za 17 departmajev.

Na Korziki, kjer elektriko dobavlja podružnica omenjenega podjetja EDF, je po divjanju neurja Adrian brez elektrike 21.000 odjemalcev. Na jugu Francije so izdali opozorilo pred močnim dežjem in poplavami.

Zadnje novice

Sorodne vsebine