-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Nemška vlada hoče sprejeti novo zakonodajo, ki bo omogočala spremembo spola enkrat na leto brez predhodnih odločb 

 

Piše: A. S. 

Nemčija namerava sprejeti nov zakon o samoodločanju, ki bo omogočal nemškim državljanom, da lahko enkrat na leto spremenijo spol brez predhodnih odločb sodišča ali operacije, poroča portal Remix News. Kdor si bo hotel spremeniti spol se bo moral preprosto samo napotiti na registrski urad. 

Zakon naj bi zamenjal zakonodajo iz leta 1980, ki je po besedah Zveznega pravosodnega ministrstva v svoji biti »neustavna«. V nemškem Bundestagu naj bi se zakonodajni postopek začel v kratkem, preden se bodo poslanci odpravili na dopust.

O prejšnji zakonodaji je ministrica za družino Lisa Paus povedala, da jo bodo zamenjali z »modernim zakonom o samoodločanju, ki bo izboljšal življenja transspolnih ljudi in priznaval spolno raznolikost«. Zakon podpira tudi pravosodni minister Marko Buschmann, ki je mnenja, da je zakon del raznolikosti življenja samega. Trenutna zakonodaja naj bi po njegovem mnenju obravnavala transspolnike kot, da so »bolni«, za kar ni »nobenega opravičila«.

Zakon o samoodločanju naj bi zagotovil splošne smernice za vse transspolne, interspolne in nebinarne osebe, da lahko kadar želijo spremenijo svoj spol in ime. Tako bodo po novem nemški državljani lahko spremembo spola in imena, kot je bilo rečeno, opravili le s preprostim obiskom registrskega urada. Nova zakonodaja, če bo sprejeta, ne bo zahtevala, da ob tem predložijo zdravniško poročilo, poročilo strokovnjakov ali sodno odločbo.

Ni pa novi zakon popolnoma brez omejitev. Nemci in Nemke bodo namreč lahko spremenili spol le enkrat na leto. Prav tako se zakon nanaša samo na spremembo spola in imena na registrskemu uradu, dejanska »sprememba« spola oziroma sprememba spolnih organov pa bo še vedno zahtevala mnenja zdravniških strokovnjakov. Tudi mladoletniki mlajši od 14 let ne bodo mohli sami vložiti zahteve po spremembi spola na uradu, temveč bodo v njihovem imenu morali to storiti njihovi pravni predstavniki ali skrbniki. Najstniki, starejši od 14 let, pa bodo lahko izpolnili zahtevo na registrskem uradi kar sami, bo pa posredovalo sodišče, če bodo temu nasprotovali njihovi starši ali zakoniti skrbniki.

Javnomnenjska raziskava inštituta YouGov je pokazala, da naj bi kar 46 odstotkov Nemcev odobravalo novo zakonodajo, medtem ko ji 41 odstotkov nasprotuje. Zakonodaji nasprotujejo tudi nekatere feministične skupine, od političnih strank pa ji nasprotuje le Alternativa za Nemčijo (AfD). Eden od predstavnikov stranke, Stephan Brandner, je ob tem izjavil, da »zakon nima nič opraviti s svoboščinami, temveč je le izraz brezsramnega zanikanja realnosti«, in dodal, da se bioloških zakonov ne more preprosto ignorirati. Določene zadržke je izrazila tudi Krščansko demokratska unija (CDU), ki nasprotuje umiku strokovnih mnenj, predvsem za najstnike. Socialni demokrati iz vrst SDP pa medtem popolnoma podpirajo zakon.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine