-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Ne boste verjeli, katera manjšina na Hrvaškem bo odslej imela dvojezične napise

 

Piše: C. R.

Hrvaška ima 413.000 prebivalcev manj v primerjavi s popisom prebivalstva iz leta 2011, so pokazali končni rezultati popisa prebivalstva na Hrvaškem, ki so jih predstavili na državnem uradu za statistiko (DZS). Edina narodnostna manjšina, ki beleži rast, je romska. Ta je v eni od hrvaških občin prvič dobila pravico do dvojezičnih tabel.

Na Hrvaškem živi 3.871.883 prebivalcev ali deset odstotkov manj kot pred desetimi leti. Med njimi je 91,63 odstotkov Hrvatov, 3,2 odstotka Srbov, 0,62 odstotka Bošnjakov, 0,46 odstotka Romov ter po 0,36 odstotka Italijanov in Albancev. Delež pripadnikov drugih narodnostnih manjšim je nižji od 0,30 odstotka. Mednje spadajo tudi Slovenci, za katere se je lani izreklo 7729 ljudi.

Padec števila prebivalcev so zabeležili v vseh hrvaških županijah, je na petkovi predstavitvi rezultatov popisa, ki je bil objavljen septembra, povedala direktorica DZS Lidija Brković.

Edina narodnostna manjšina, kjer so na zadnjem popustu prebivalstva zabeležili rast, so Romi. “To me osrečuje, še posebno zato, ker so v občini Orehovica Romi presegli 33 odstotkov, kar je predpogoj za dvojezičnost,” je po pisanju hrvaškega časnika Večernji list dejal predstavnik Romov v hrvaškem saboru Veljko Kajtazi.

Romi bodo tako prvič dobili pravico do dvojezičnih tabel oziroma tega, da bodo napisi na javnih ustanovah tudi v romskem jeziku.

Brkovićeva je komentirala tudi podatke, ki so pokazali na precejšen upad števila katoličanov. Za katoličane se je lani izjasnilo 639.408 manj ljudi kot leta 2011. Lani jih je bilo tako nekaj manj kot 79 odstotkov, pred desetimi leti pa nekaj več kot 86 odstotkov. Znižalo se je tudi število pripadnikov drugih ver, medtem ko se je nekoliko povzpel delež ateistov in agnostikov.

Direktorica DZS je poudarila, da so se vprašani lahko svobodno izjasnili o veri, priporočilo pa je bilo, da ne odgovorijo samo za posamične vere, ampak odprto. “Podatki, ki so prikazani, so to, kar so osebe res izjavile. Mi nismo mogli spreminjati njihovih odgovorov. Če je nekdo napisal, da je vernik, mi nismo mogli napisati, da je katolik, saj bi s tem spreminjali vprašalnik,” je pojasnila.

Zaradi pandemije covida-19 je popis leta 2021 potekal od 13. septembra do 14. novembra v dveh fazah. Raziskava je bila prvič izvedena povsem digitalno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine