14.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Napori Komunistične partije Kitajske imajo obraten učinek, saj se protestni val tiho širi iz Hongkonga tudi na Kitajsko

Spletna kampanja proti maltretiranju nekdanjega zaposlenega pri podjetju Huawei na celinski Kitajski črpa navdih iz protestov v Hongkongu. Potem ko je prejšnji teden novica o neupravičenem pridržanju nekdanjega uslužbenca tehnološkega podjetja na Kitajskem prešla v družbene medije, so uporabniki objavili več kot 20 tisoč objav, s čimer so bile vzpostavljene vzporednice med situacijo v Huaweiu in protesti v Hongkongu, je pokazala analiza Financial Timesa.

 

Priljubljena objava uglednega kitajskega pravnika Chena Youxija navaja, da je primer nekdanjega zaposlenega pri podjetju Huawei Lija Hongyuana, ki je bil po delovnem sporu pridržan 251 dni, pokazal, da so prebivalci Hongkonga upravičeni do nasprotovanja predlaganega zakona o izročitvi, ki je sprožil proteste. Predlog zakona, ki je bil kasneje umaknjen, bi lahko namreč omogočil, da bi lahko državljane Hongkonga izročili Kitajski, kjer pogosto prihaja do protipravnega pridržanja brez obtožb ali sojenja.

“Po incidentu Huawei, zaradi katerega so se dvignile dlake po telesu, sedaj vsi nenadoma spoznavajo, kako pomembni so razumni pogoji za varščino. . . in zakaj je pravilno, da so hongkonški protestniki nasprotovali zakonu o izročitvi,” je še zapisal Youxi v objavi, ki je bila pozneje cenzuriran platformi družabnih medijev Weibo.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine