16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Napetost med Izraelom in Turčijo se povečuje – Erdogan obtožil izraelskega premierja Netanjahuja, da je tiran, ki pobija palestinske otroke

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes nadaljeval besedni boj z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, ko ga je obtožil, da je tiran, ki pobija palestinske otroke. Pred tem je Netanjahu označil Erdogana za diktatorja. Novi spor se je vnel, ko je Netanjahu v začetku tedna ponovno označil Izrael samo za državo Judov.

 

“Zdravo Netanjahu, obnašaj se. Si tiran, tiran, ki pobija sedemletne palestinske otroke,” je dejal danes Erdogan na političnem shodu.

Turčija in Izrael imata že dlje napete odnose, saj je Erdogan glasen kritik izraelske politike predvsem zaradi odnosa do Palestincev. Spor je tokrat zanetil izraelski kulturni minister Miri Regev, a je hitro prerasel vse meje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Regev iz vrst vladajoče konservativne stranke Likud je pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami v nedavnem intervjuju posvaril volivce, naj ne podprejo glavnega tekmeca stranke, saj bi lahko sklenil zavezništvo z arabskimi strankami, kar je sicer malo verjetno.

Na izjave ministra se je odzvala izraelska manekenka in igralka Rotem Sela, ki se je na Instagramu vprašala “kdaj bo kdo v tej vladi sporočil javnosti, da je Izrael država vseh svojih državljanov in da so bili ljudje ustvarjeni enakopravni”.

Na tej točki se je vmešal izraelski premier, ki je manekenki pojasnil, da “Izrael ni država vseh svojih državljanov”. “Glede na osnovno zakonodajo o nacionalnosti, ki smo jo sprejeli, je Izrael nacionalna država Judov – in samo njih,” je Netanjahu spomnil na sporen zakon, ki so ga sprejeli lani.

V bran manekenki je stopila izraelska igralka Gal Gadot. “Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe,” je zapisala v nedeljo na Instagramu. “To ni stvar desnice ali levice. Judov ali Arabcev. Sekularnosti ali vere,” je nadaljevala. “Je stvar dialoga, dialoga za mir in varnost ter naše strpnosti eden do drugega,” je sklenila.

Svoje mnenje pa je v torek delil tudi tiskovni predsednik turškega predsednika Erdogana Ibrahim Kalin, ki je obsodil izjave Netanjahuja. “Močno obsojam ta vulgarni rasizem in diskriminacijo,” je sporočil preko Twitterja.

Netanjahu je nato danes v izjavi zapisal, da “turški diktator Erdogan napada izraelsko demokracijo, medtem ko turški novinarji in sodniki polnijo njegove zapore”.

Kalin je hitro odgovoril, da je Netanjahu napadel Erdogana samo zato, ker ga je razkril po rasističnih izjavah do Arabcev. “Država apartheida, ki jo vodi, okupira palestinska območja, pobija ženske in otroke in zapira Palestince na njihovi zemlji,” je zapisal.

Med državama se pogosto vnamejo spori predvsem zaradi Palestincev. Netanjahu namreč vodi strogo projudovsko politiko, pred volitvami pa se sooča s kritikami, da namenoma demonizira izraelske Arabce, ki predstavljajo okoli 17 odstotkov prebivalcev Izraela, da bi si tako okrepil podporo med volivci.

Resnega tekmeca premierju na političnem parketu predstavlja sredinsko zavezništvo, ki ga vodita nekdanji načelnik generalštaba Benjamin Ganc in nekdanji finančni minister Jair Lapid.

Zadnje novice

Sorodne vsebine