7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Na volitvah v Umbriji jasna zmaga Lige; končana štiridesetletna vladavina levice v pokrajini

Na nedeljskih deželnih volitvah v Umbriji v osrednji Italiji je desnosredinski tabor pod vodstvom desne Lige dosegel jasno zmago. Njegova kandidatka za predsednico deželne vlade, senatorka Lige Donatella Tesei je glede na skoraj dokončne izide osvojila 57 odstotkov podpore. Tabor ima po novem večino tudi v deželnem parlamentu.

Podjetnik Vicenzo Bianconi, ki je bil kandidat na nacionalni ravni vladajočih Demokratske stranke in Gibanja pet zvezd, je za položaj predsednika deželne vlade prejel podporo 37 odstotkov volivcev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na volitvah deželnega parlamenta je Liga nekdanjega notranjega ministra Mattea Salvinija osvojila 37 odstotkov glasov. Z njo povezana stranka Bratje Italije je zbrala podporo 10 odstotkov volivcev. Naprej Italijo, ki prav tako spada v desnosredinski tabor, pa je podprlo pet odstotkov ljudi.

Desnosredinske sile bodo tako prevzele vodenje Umbrije, ki je že vse od 70. let prejšnjega stoletja v rokah leve sredine.

Volilni izid velja za velik poraz vladnih strank v Rimu. Gibanje pet zvezd – najmočnejša posamična stranka v italijanskem parlamentu – je osvojilo sedem odstotkov podpore, njegova koalicijska partnerica, Demokratska stranka (PD) pa 22 odstotkov.

Stranki sta avgusta sklenili vladno koalicijo, potem ko je propadla koalicija Lige in Gibanja pet zvezd. Septembra je tako Italija dobila novo vlado, ki jo tako kot prejšnjo vodi premier Giuseppe Conte.

Kot piše APA, je k veliki podpori desni sredini prispevala tudi visoka volilna udeležba. V nedeljo je svoj glas oddalo 64,4 odstotka od nekaj več kot 700.000 volilnih upravičencev, kar je skoraj devet odstotnih točk več kot na zadnjih volitvah leta 2015.

Salvini, ki je zadnjih nekaj tednov v Umbriji vodil intenzivno kampanjo in podpiral 61-letno odvetnico Teseijevo, je že izrazil navdušenje nad “očitno zmago”, pozdravil je tudi visoko volilno udeležbo. Vladi v Rimu so šteti dnevi, je še komentiral izid. Ta krepi njegova prizadevanja za izvedbo predčasnih volitev v Italiji.

Salvini je dobil močno vzpodbudo z velikim protivladnim protestnim shodom v Rimu sredi oktobra, ki so ga podprle vse desnosredinske stranke. Shoda se je udeležilo več sto tisoč ljudi. Salvini na tej podlagi upa na volilne uspehe tudi v drugih deželah, morda pa že kmalu tudi na državni ravni.

Demokratska stranka je po pisanju APA z izidom med drugim plačala visoko ceno za škandal v umbrijskem zdravstvenem sistemu, v povezavi s katerim je bilo prijetih več lokalnih politikov. Takratna predsednica deželne vlade Catiuscia Marini iz vrst PD je v povezavi z njim spomladi tudi odstopila s položaja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine