13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Na slovesnosti ob dnevu državnosti in dnevu slovenske vojske v Washingtonu tudi kongresnik Paul Gosar

Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je v četrtek priredilo sprejem ob dnevu državnosti in dnevu slovenske vojske, ki se ga je med 250 gosti udeležil tudi republikanski kongresnik slovenskega rodu iz Arizone Paul Gosar. Gosar je ob tej priložnosti sprejel častno botrstvo nedavno posajene slovenske lipe.

Gosar, ki je nedavno obiskal Slovenijo, je dejal, da je ponosen na svoje slovenske korenine. Veleposlaniku Stanislavu Vidoviču je čestital za dan državnosti, vojaški atašejki polkovnici Mojci Pešec pa za dan slovenske vojske.

Dejal je, da je počaščen nad odlikovanjem, ki mu ga je med obiskom v Sloveniji podelil predsednik Borut Pahor, in izrazil prepričanje, da se bodo odnosi med državama krepili še naprej.

Gosar, ki je odločen podpornik predsednika ZDA Donalda Trumpa, bo tudi sopredsednik skupine prijateljstva s Slovenijo, ki se oblikuje v predstavniškem domu ameriškega kongresa. Kongresnik Gosar je slovenskega rodu po očetu.

Ob sprejemu je potekala tudi otvoritev slikarske razstave Vojka Gašperuta – Gašperja z naslovom Slovenska zemlja, ki je bila nedavno na ogled v New Yorku. Razstava slikarja, ki slika z usti, bo na ogled do konca jeseni.

Sprejema in otvoritve razstave se je udeležilo okrog 250 gostov, med njimi predstavniki ameriške administracije iz State Departmenta in Pentagona, predstavniki vidnejših think-tankov, člani nevladnih organizacij, veleposlaniki, obrambni atašeji ter drugi člani diplomatskega zbora in Slovenci, ki živijo v Washingtonu in okolici.

Po slovesni izvedbi slovenske in ameriške himne je zbrane goste najprej pozdravila polkovnica Mojca Pešec, nato pa jih je nagovoril veleposlanik Vidovič. Med drugim je poudaril pot Slovenije od boja za samostojno in neodvisno državo pred skoraj tremi desetletji do danes.

Izpostavil je tudi odlične dvostranske odnose z ZDA in omenil več ključnih dogodkov zadnjega obdobja, kot sta letošnja ustanovitev Skupine prijateljstva s Slovenijo v senatu ter skorajšnja ustanovitev v predstavniškem domu ameriškega kongresa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine