17 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Na parlamentarnih volitvah na Slovaškem slavila desnica

Na parlamentarnih volitvah Na Slovaškem je s 25 odstotki dobljenih glasov slavila desnosredinska stranka Običajni ljudje – NOVA. To pomeni konec vladavine levičarske vlade, ki so jo v zadnjih letih pretresali korupcijski škandali.

S 25 odstotki osvojenih glasov je na parlamentarnih volitvah na Slovaškem, ki so se odvijale 29. februarja 2020, slavila desno populistično-konservativna naveza OL’aNo-NOVA, ki ji je pripadlo 53 mest v 150-članskem parlamentu.

Na drugem mestu je končala do zdaj vladajoča socialdemokratska Smer, ki je osvojila 18,3 odstotka vseh glasov in 38 mest v parlamentu. Na tretjem mestu sledi z 8,2 odstotka glasov in 17 mesti v parlamentu desna stranka Mi smo družina. 17 mest v parlamentu je z 8 odstotki glasov pripadlo skrajno desni Ljudski stranki – Naša Slovaška.

Konec 14-letne vladavine socialdemokratov
S 6,3 odstotki in 5,8 odstotki glasov pa sledita še evroskeptična liberalno-libertarna stranka SaS in stranka nekdanjega slovaškega predsednika Andreja Kiska Za ljudi.

Socialdemokrati v stranki Smer so na Slovaškem vladali zadnjih 14 let. Na zadnjih volitvah 2016 so zmagali ravno zahvaljujoč ostremu nasprotovanju priseljevanju migrantov. A stranka je po pisanju AP padla v nemilost med volivci zaradi serije korupcijskih škandalov.

Najverjetnejši mandatar je tako vodja naveze OL’aNO-NOVA, 46-letni Igor Matovič. Po pričakovanjih naj bi Matovič vlado sestavil z manjšima strankama SaS in Za ljudi, a je povedal, da želi v vladi tudi stranko Mi smo družina, ki velja za zaveznika Marine Le Pen v Franciji.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine