11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Na lokalnih volitvah v Franciji slab rezultat za Macronovo stranko

Nedeljski prvi krog francoskih lokalnih volitev je prinesel slabe rezultate za stranko francoskega predsednika Emmanuela Macrona Naprej republika. Glasovanje je sicer zaznamovala nizka udeležba zaradi epidemije novega koronavirusa. Oblasti zaradi tega preučujejo možnost preložitve drugega kroga, ki je predviden v nedeljo.

V Parizu je največ glasov, 29,3 odstotka, prejela dosedanja županja Anne Hidalgo. V drugem krogu se bo pomerila s konservativko Rachido Dati, ki jo je podprlo 22,7 odstotka volivcev. Že v prvem krogu pa je izpadla Macronova kandidatka, nekdanja zdravstvena ministrica Agnes Buzyn, ki je prejela 17,9 odstotka glasov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zeleni, ki so doživeli razočaranje v prestolnici, so se v nekaterih drugih večjih mestih prebili v ospredje. Njihovi kandidati so največ glasov prejeli v Grenoblu, Lyonu in Strasbourgu.

Prvega župana enega od večjih francoskih mest pa bi lahko dobila tudi skrajno desna stranka Nacionalni zbor Marine Le Pen. V bitki za župana Perpignana je slavil poslanec Louis Aliot s 36,6 odstotka glasov.

Na volitvah za župana mesta Le Havre je zmagal francoski premier Edouard Philippe, ki je osvojil 43,6 odstotka glasov. V drugem krogu se bo pomeril s poslancem komunistične stranke Jean-Paulom Lecoqom, ki ga je v nedeljo podprlo 35,9 odstotka volivcev.

Philippe, ki je v Le Havru županoval, že preden je leta 2017 postal premier, bo v primeru zmage na lokalnih volitvah najprej do konca opravil premierski mandat, šele nato pa bo zasedel županski položaj.

Prvi krog lokalnih volitev je sicer zaznamovala nizka volilna udeležba, ki je bila predvsem posledica epidemije novega koronavirusa. Volitev se je po ocenah javnomnenjskih inštitutov udeležilo zgolj okoli 45 odstotkov volilnih upravičencev. Volilna udeležba je na lokalnih volitvah leta 2014 znašala 63,5 odstotka.

V več opozicijskih strankah so pozvali k preložitvi drugega kroga volitev, ki je predviden v nedeljo. Premier je napovedal, da se bo o tem pogovoril z zdravniško stroko in voditelji strank.

Zadnje novice

Sorodne vsebine