2.9 C
Ljubljana
nedelja, 25 februarja, 2024

Na Hrvaškem sezonsko podražili cestnine

Cestnine, nad katerimi bdita javni podjetji Hrvatske avtoceste (Hac) in Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), so se z današnjim dnem podražile za deset odstotkov. Na avtocestah v hrvaški Istri so cestnine podražili že s 1. junijem, in to ravno tako za deset odstotkov. Cestnine bodo medtem nespremenjene ostale na avtocesti Zagreb-Macelj.

Hac se je letos odločil za sezonsko podražitev cestnin dva tedna prej kot lani, kar so opravičili tudi z bolj zgodnjim začetkom osrednje turistične sezone. Vozniki osebnih avtomobilov, motorjev, osebnih avtomobilov s priklopniki in avtodomov bodo višje cestnine plačevali do 14. septembra. Sezonska podražitev ne velja za avtobuse in tovorna vozila.

Za osebni avtomobil je treba na avtocesti med Zagrebom in Splitom od polnoči za cestnino plačati 200 kun (27 evrov), med Zagrebom in Reko pa 77 kun (10,4 evra). Podražilo se je tudi nadomestilo za voznike osebnih avtomobilov za most na otok Krk, ki bo v sezoni znašalo 39 kun (5,3 evra), so objavili na spletni strani Haca. Cene so izračunali na podlagi tečaja 7,4 kune za evro.

Hac skrbi tudi za avtocesto med Obrežjem in hrvaško-srbsko mejo, za avtocestno povezavo z Osijekom in tudi za tisto med Zagrebom in mejo z Madžarsko. Skupaj z ARZ upravljajo približno 1065 kilometrov avtocest.

Hrvaški premier Andrej Plenković je po današnji udeležbi na konvenciji hrvaških izvoznikov v Zagrebu ocenil, da je bila sezonska podražitev cestnin dolgoročno dobra odločitev, ki bo pomagala pri izplačilu velikanskih dolgov javnih avtocestnih podjetjih. Dodal je, da zahvaljujoč bolj gostem prometu na avtocestah med turistično sezono pospešeno krčijo dolgove. Dolgovi celotnega sektorja upravljavcev avtocest na Hrvaškem znašajo približno pet milijardi evrov.

Župan mesta Krk Darijo Vasilić je danes nasprotoval zvišanju nadomestila za most na otok. Pojasnil je, da ima Hac tudi brez sezonske podražitve približno 70 milijonov kun letnega zaslužka na mostu. Meni, da je plačevanje treba ukiniti, ker ga ni za preostale mostove na hrvaške otoke.

Koncesionar Bina-Istra je s 1. junijem prav tako za deset odstotkov sezonsko podražil cestnine na avtocestah v hrvaški Istri, ki sta bolj znani kot istrski epsilon, je poročal časnik Glas Istre na svoji spletni strani. Večinski lastnik, francoski koncesionar Bouygues,  skrbi za 141 kilometrih avtocest.

Za cestnino med predorom Učka in Puljem bodo morali vozniki avtomobilov do 1. septembra po novem odšteti 67 kun (devet evrov), za odcep med Umagom in Puljem pa 55 kun (7,4 evra).

Cestnine bodo nespremenjene le v primeru koncesionarja Avtocesta Zagreb-Macelj (AZM), v katerem ima večinski delež avstrijski Pyhrn Concession Holding, ki skrbi za 60 kilometrov avtocest med Zagrebom in slovenskim mejnim prehodom Gruškovje. Za osebne avtomobile stane cestnina na celotni avtocesti 48 kun (6,5 evra). Kot so danes povedali za STA, zaenkrat ne načrtujejo nobenih podražitev cestnin.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine