-0.2 C
Ljubljana
torek, 30 novembra, 2021

Na Hrvaškem lahko za 13-kilometrsko potovanje s taksijem plačate več kot 100 evrov, za celodnevno parkiranje v Dubrovniku pa prek 200 evrov!?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Turisti na Hrvaškem morajo imeti pri roki denarnico, navaja hrvaški medij, ki je raziskal, za kaj vse morajo turisti plačati, ko letujejo pri njih. “Poleg nastanitve, hrane, pijače in izletov je potrebno dodatno plačati tudi uporabo klimatske naprave. Razkošje opatijskega hotela stane 350–450 evrov na noč. Če si Hrvati s povprečno plačo tu težko privoščijo sanjske počitnice, si jih gostje z globljim žepom lahko. Hotel je namreč poln,” ugotavljajo. 

“Tekom epidemije koronavirusa nismo znižali cen, nasprotno, nekoliko smo jih celo zvišali. Nenehno si prizadevamo za dvig nivoja naše gastronomske in druge ponudbe,” je povedal Filip Kapetanović, direktor luksuznega hotela na Reki. Medtem ko cene hotelov ne padajo, v tej sezoni padajo cene apartmajev.

“Za dve nočitvi na Plitvičkih jezerih smo plačali 65 evrov, v Marini smo imeli zasebno nastanitev za katero smo plačali 57-58 evrov, kar je prav tako v redu. V Crikvenici pa 55 evrov na dan,” je povedala Biljana, turistka iz Nemčije. Grace, ameriška turistka, se strinja: “Pravzaprav mislim, da so cene zelo ugodne, poceni.”

Koronavirus je zaustavil rast števila novih namestitev v starih mestnih jedrih, uvedel pa je tudi nekaj novih pravil. “Mogoče je vse skupaj ni tako slabo. V tem obdobju so se namreč izginile določene namestitvene kapacitete. Prej jih je bilo toliko, da to preprosto ni bilo konkurenčno. Vse povrhu se je najemalo, celo garaže,” je dejal Danijel Radeta, predsednik Skupnosti najemodajalcev v Zadru.

Če so kakšne cene za tujca sprejemljive, te za domače goste niso ravno sprejemljive. Domačini se temu primerno prilagodijo in obiskujejo tiste lokale, ki se nahajajo izven centra. Za kavo v barih, ki so od središča mesta, je potrebno namreč odšteti od 8 do največ 10 kun (1,1 do 1,3 evra), za kavo z mlekom v kavarni v središču mesta pa 13 kun (1,75 evra) . Sladoled se topi pri 30 stopinjah, prav tako kune v denarnicah turistov. Če želite v središču Zadra pojesti sladoled, boste za kepico sladoleda plačali 10 kun (1,3 evra).

foto: Pixabay

Taksi prevozi dražji v Dalmaciji
Domačini se po poročanju Dnevnik.hr šalijo, da se tam plača vse, razen zraka. Od ležalnikov in senčnikov na plažah, do taksi prevoza, ki je v Dalmaciji trikrat dražji kot na celini. Vožnja od Zadra do 13 kilometrov oddaljenega letališča v Zemuniku vas lahko stane približno osemsto kun (približno 107 evrov), če se o ceni predhodno ne dogovorite s taksistom.

Celodnevna uporaba parkirišča v Dubrovniku vas lahko stane do 1500 kun (preko 200 evrov), pri rezervaciji apartmaja na morju pa morate biti še posebej pozorni. Čeprav se uporabo interneta in klimatskih naprav v 21. stoletju ne bi smelo smatrati kot razkošje, nekateri najemodajalci gostom zaračunajo dodatno hlajenje v vročih poletnih dneh. To opravičujejo s tem, da naj bi gostje s tem ustvarjali nepotreben strošek. Povprečna cena porabe klimatskih naprav na uro znaša 1,15 kune (0,15 evra), na dan 12-25 kun (1,5 do 3,3 evra). Toda vse te stroške bi morali najemniki strniti v končni znesek, zaračunan gostu, o katerem se dogovorijo pred prihodom na morje. Vsi ostali stroški so odvisni izključno od zmožnosti in želja turistov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine