22.5 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Na Češkem nocoj, na predvečer obletnice žametne revolucije, napovedani protivladni protesti

Na Češkem so za danes, na predvečer obletnice žametne revolucije, napovedane množične demonstracije proti premierju Andreju Babišu. Organizatorji državljanske pobude z imenom Milijon trenutkov za demokracijo upajo, da bodo današnje demonstracije še množičnejše kot junija letos.

 

Takrat se je na ulice podalo približno 300.000 ljudi. To je bil največji protest na Češkem po letu 1989, ko se je s študentskimi protesti začela žametna revolucija, ki ji je prinesla padec komunističnega režima v tedanji Češkoslovaški in posledično tudi nastanek dveh ločenih držav, Češke in Slovaške.

Češkemu premierju, ustanovitelju vladajoče populistične stranke Ano protestniki očitajo, da se je neupravičeno okoriščal z evropskimi sredstvi. Nanj letijo tudi očitki konflikta interesov. 64-letni Babiš vse očitke zavrača. Prav tako je češko državno tožilstvo septembra letos po štirih letih ustavilo preiskavo, ki jo je proti premierju sprožilo zaradi domnevne zlorabe evropskih sredstev v višini dveh milijonov evrov.

Protesti proti češkemu premierju občasno potekajo vse od aprila lani.

V nedeljo so protesti napovedani tudi na Slovaškem. Te bo med drugim pripravilo gibanje Za spodobno Slovaško, ki vse od umora slovaškega novinarja Jana Kuciaka februarja lani vsake toliko organizira množične proteste v državi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine