16.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Merklova se izmotava glede vračanja džihadistov Islamske države v Evropo

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Berlinu zagotovila, da bodo džihadiste Islamske države, ki jih namerava Turčija vrniti v Nemčijo, primerno preverili in zavarovali, da ne bodo predstavljali nevarnosti. Enako naj bi veljalo tudi za družinske člane borcev IS, je nakazala.

 

Kot je pojasnila kanclerka, bodo te osebe predali centrom za boj proti terorizmu v posameznih zveznih deželah, kjer bodo ocenili, kakšno nevarnost predstavljajo. “Tam bodo ustrezno zagotovili, da ti ljudje ne bodo predstavljali nobene nevarnosti,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala Merklova.

Če pa bo ugotovljeno, da predstavljajo nevarnost, “bodo sledili običajni mehanizmi” za njihov kazenski pregon, je še dodala nemška kanclerka.

Turčija je v začetku tedna v Nemčijo izgnala sedemčlansko družino, ki sicer izvira iz Iraka, imajo pa vsi razen očeta nemško državljanstvo. V Turčiji so jih označili za “tuje teroristične borce”, medtem ko so jih v Nemčiji ocenili “zgolj” za pripadnike skrajne islamske salafistične ločine.

A oblasti proti njim niso našle ničesar, da bi lahko kazensko ukrepali in zanje ni izdan noben zaporni nalog. Le omenjeni 55-letni oče je v preiskovalnem zaporu, a zaradi suma poslovne prevare, navaja dpa.

Turčija sicer namerava še danes v Nemčijo izgnati dve ženski, ki sta bili poročeni z borcema IS, še navaja dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine