13 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Makedonski premier Zoran Zaev pozval k predčasnim volitvam v Severni Makedoniji

Makedonski premier Zoran Zaev je danes predlagal predčasne parlamentarne volitve, potem ko evropski voditelji na vrhu v Bruslju niso sprejeli dogovora o začetku pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

“Predlagam čimprejšnjo izvedbo predčasnih volitev, na katerih se boste vi, državljani, odločili za pot, ki jo bomo ubrali,” je dejal v televizijskem nagovoru.

Zaev je prepričan, da je njegova država “žrtev zgodovinske napake EU”. “Mi smo naše obveznosti izpolnili. Na področju reform, sporov s sosedi in ostalo. Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči,” je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug. “Jezen sem in razočaran in mislim, da ves naš narod občuti enako,” je še povedal, a dodal, da bo kljub vsemu postopal odgovorno, saj trenutni položaj zahteva resnost.

Zahvalil se je voditeljem EU, ki so se zavzemali za začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo. “Cenimo to podporo in vemo, da lahko računamo nanje,” je dejal socialdemokrat, ki je prevzel položaj predsednika vlade leta 2017 in je ves politični kapital zastavil za pot Severne Makedonije proti članstvu v uniji.

Pojasnil je, da se bo v nedeljo sestal s predsednikom države Stevom Pendarovskim in drugimi politični voditelji na razpravi o nadaljnjih korakih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severna Makedonija, tako kot Albanija, na vrhu EU v četrtek in petek v Bruslju ni dočakala zelene luči za začetek pristopnih pogajanj, čeprav ta korak podpira velika večina članic in čeprav sta za to izpolnili pogoje. Zeleno luč za Severno Makedonijo je po neuradnih informacijah blokirala le Francija, za Albanijo pa poleg nje še Nizozemska in Danska.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je rdečo luč za Skopje in Tirano opisal kot “hudo zgodovinsko napako”. “Če želimo, da nas spoštujejo, moramo držati obljube,” je poudaril.

Zadnje novice

Sorodne vsebine