7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Madžarski premier Orban: “S politiko Angele Merkel bi me madžarski volivci pregnali s premierskega položaja.”

Madžarski premier Viktor Orban je v nedavnem intervjuju za nemški Bild spregovoril o vprašanju migrantske krize, prerazporejanju ekonomskih migrantov, varnostnem stanju v EU, dotaknil pa se je tudi politike Angele Merkel, ki te dni med nemškimi volivci uživa vedno manjše zaupanje.

“Seveda so krivi tisti, ki se odpravijo na pot. A to je preveč poenostavljeno. Evropski politiki, ki spodbujajo migrante in dajejo vtis, da je vredno oditi na pot, so resnični krivci,” ni skoparil z besedami madžarski premier ob vprašanju, kaj čuti, ko vidi fotografije utapljajočih se migrantov. Poudaril je, da je tudi sam oče petih otrok in mu je žal za umrle, a ravno tako je politik, čigar odgovornost je poskrbeti za varnost svojih državljanov.

Po njegovem mnenju bi morala EU vse migrante, ki jih rešijo iz morja, vrniti nazaj v Afriko. “To je edini način, kako preprečiti te masovne smrti na morju. Meje morajo biti zaščitene.” Nihče ne sme biti izjema. Orban je največji problem EU identificiral v spodletelih poskusih, da se za celo EU vzpostavi ena sama politika priseljevanja. Kaj takega ni mogoče, saj je to nacionalno vprašanje posameznih držav članic.

Trije temelji madžarske imigracijske politike
Orban je predstavil tri temelje, na katerih sloni madžarska imigrantska politika vse od začetka migrantske krize v letu 2015. Zunanje meje države morajo biti po njegovem zaščitene, vsakršna pomoč ljudem se izvozi v države njihovega izvora in kot zadnje, če država želi sprejeti migrante, lahko to stori prostovoljno. Madžarska se je odločila, da ne bo sprejemala ekonomskih migrantov.

Ob tem je Orban zavrnil trditve nemške kanclerke Angele Merkel, da se Madžarska strinja z dogovorom, ki vključuje sprejemanje in vračanje migrantov. Kakor je povedal, je bilo kanclerkino vprašanje: “Kdo se je pripravljen pogajati?” Madžari so se vedno pripravljeni pogajati, a od svoje politike zaprtih vrat ne bodo odstopali. Pogajanja namreč lahko gredo v obe smeri, ne samo eno.

Pomagati je treba v Afriki, ne pa uvažati migrante
Prav tako Madžarska ne misli plačevati odkupnine drugim državam EU zato, da bi sprejele migrante, saj to ne bi reševalo nastalega problema, temveč bi ga samo prelagalo na pozneje. Ne gre za vprašanje financ, saj bi Madžarska bila pripravljena finančno pomagati afriškim državam glede modernizacije, in ravno to je tisto, kar zagovarjajo že leta, “pomagati je treba tam, kjer pomoč potrebujejo”, ne pa migrante pošiljati na nevarno pot do Evrope.

V intervjuju pa se je Orban dotaknil tudi Merklove. Sam je povedal, da njenega dela ne misli ocenjevati, saj je to naloga nemških volivcev. Kakor Merklova njega ni nikoli kritizirala, tako tudi on nje ne misli, ne glede na to, kako se njuni pogledi razlikujejo. In kar zadeva vprašanje, kdo lahko živi na Madžarskem – o tem ne odloča gospa Merkel, kot si tudi Orban ne bi dopustil, da sprejema odločitve o tem, kdo lahko živi v Nemčiji. Ob tem je vseeno dodal: “Če bi sam predstavil begunsko politiko, kakršno je vaša kanclerka, bi me ljudje še isti dan pregnali s položaja. Kot ljudje, ki so bili desetletja pod okupacijo, so Madžari zelo občutljivi glede svoje nacionalne neodvisnosti.”

Ivan Šokić/Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine