3.5 C
Ljubljana
sobota, 16 oktobra, 2021

Madžarska je sklenila mednarodno zavezništvo za družino

Piše: kulturnimarksizem.si

Skoraj vse države v razvitem svetu se soočajo z velikimi demografskimi izzivi in nobena evropska država danes nima dovolj otrok, da bi se lahko sama preživljala. Pričakovana življenjska doba ob rojstvu se podaljšuje, zato mora vse manj zaposlenih ljudi skrbeti za vse večje število starejših, ki niso zaposleni. Vendar pa generacija starejših po desetletjih poštenega dela upravičeno pričakuje, da bo deležna priznanja in spoštovanja, ne pa da bo predstavljala problem trajnosti. Večina razvitih gospodarstev se v kratkem že sooča s precejšnjim pomanjkanjem delovne sile, zlasti na visokokvalificiranih delovnih mestih.

Vendar pa evropski oblikovalci politik kot rešitev ne omenjajo spodbujanja rojstev evropskih otrok. Namesto tega si prizadevajo za priseljevanje, in ker je najmanj verjetno, da bo to zadostilo potrebam njihovih gospodarstev po kvalificirani delovni sili, jih to odvrača od držav, ki so se jim pridružile po letu 2004. Pozitiven vpliv množičnega prihoda migrantov na trge dela izpodbija nedavna novica, da nemška pošta zaposluje dostavljavce iz Madžarske.

Podatki EU za desetletje 2010-2020 kažejo, da se je v državah, ki so si prizadevale zmanjšati odseljevanje, ne s spodbujanjem migracij, temveč s podpiranjem rojstev lastnih otrok in krepitvijo družin, rodnost trajno povečala. Med vsemi državami članicami EU se je število rojstev najbolj povečalo na Madžarskem, in sicer za četrtino. Pomen te pozitivne spremembe morda bolje izraža dejstvo, da se je v zadnjem desetletju na Madžarskem rodilo 115.000 madžarskih otrok več, kot če bi pripravljenost imeti otroke ostala na ravni iz leta 2010.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine