0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Macron: Raje imam črnce iz Afrike kot belce iz vzhodne Evrope

Emmanuel Macron je bil jasen: za Francijo je bolje sprejeti priseljence iz Gvineje in Slonokoščene obale kot iz vzhodne Evrope.

Intervju, ki ga je francoski predsednik dal reviji Valeurs Actuelles, je sprožil tisoč polemik, tako med progresivci, ki so bili šokirani nad besedami svojega ljubljenčka, kot tudi tistih iz taboara suverenistov. Toda Macronove besede so zmotile tudi nekatere poslance njegove lastne stranke République en marche (Lrem), kot tudi vlade Bolgarije in Ukrajine, piše časnik Libero.

Kar zadeva priseljevanje, je Macron dejal, da je pripravljen na uvedbo vstopnih kvot. Zaenkrat nič senzacionalnega. Sledile pa so naslednje besede, zaradi katerih je marsikdo zasukal nos: “Raje imam zakonito priseljevanje, registrirano, s kvotami za več let, namesto za razbremenjeno samostojno delovno mesto. Raje imam ljudi, ki prihajajo iz Gvineje in Slonokoščene obale na zakonit način, ki pridejo sem in opravljajo to delo, namesto da bi imeli podzemne bolgarske in ukrajinske verige. ” In nebo se je odprlo.  Macronovi lojalisti so bili že na začetku nezadovoljni, ker je njihov predsednik dal intervju desničarski publikaciji, ko pa slišali so te besede, jih je  dobesedno streslo.

Macron je ustvaril tudi pravi diplomatski incident, saj njegove izjave niso ostale neopažene niti v Sofiji in Kijevu. Bolgarski premier je na primer poklical francoskega veleposlanika v Sofiji in zaprosil za pojasnila. Enaka usoda se je že zgodila francoskemu veleposlaniku v Kijevu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine