5.3 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Levičarski italijanski vladi se ne piše dobro: v Rimu za danes napovedan množičen protivladni protest

Italijanska stranka Liga danes v Rimu pripravlja množičen protest proti novi italijanski vladi levosredinske Demokratske stranke in populističnega Gibanja pet zvezd. Organizatorji pričakujejo več deset tisoč ljudi, nekdanji notranji minister Matteo Salvini pa napoveduje celo več 100.000 udeležencev.

 

Na protestu proti drugi vladi italijanskega premierja Giuseppeja Conteja bodo zbrane nagovorili Salvini, vodja desnosredinske stranke Naprej Italija Silvio Berlusconi in vodja postfašistične stranke Bratje Italije Giorgia Meloni.

Zbrali se bodo na osrednjem rimskem trgu Piazza San Giovanni, kjer so v preteklosti potekala tudi številna velika zborovanja italijanske levice. Podpornike italijanske desnice iz celotne države naj bi v prestolnico pripeljalo okoli 500 avtobusov in osem posebnih vlakov, po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA napovedujejo organizatorji. Salvini pričakuje, da bo danes v Rim prišlo več 100.000 ljudi. Udeležbo so med drugim napovedali pripadniki skupine CasaPound.

“Jutri bodo ljudje zahtevali poštenost in manj davkov,” je v petek napovedal nekdanji notranji minister, ki je novi italijanski vladi očital, da je v enem mesecu na položaju uvajala zgolj nove davke, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Salvini, čigar Liga je bila v vladi z Gibanjem pet zvezd, je avgusta v želji po predčasnih volitvah sprožil vladno krizo. A je nato gibanje septembra vlado oblikovalo z Demokratsko stranko in manjšo levo stranko Svobodni in enakopravni. Liga je tako pristala v opoziciji, Salvini pa je tedaj napovedal vrnitev na oblast.

Zadnje novice

Sorodne vsebine