22.4 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Latvija prepovedala uporabo sovjetskih in nacističnih uniform v javnosti

Latvija je razširila prepoved uporabe sovjetskih in nacističnih simbolov v javnosti, ki bo sedaj veljala tudi glede uporabe uniform omenjenih režimov.

V četrtek je po poročanju portala Kamenjar latvijski parlament izglasoval spremembo zakona, ki bo zdaj razširil prepoved uporabe sovjetskih in nacističnih simbolov v javnosti še na uporabo uniform obeh režimov v javnosti. Sprememba bo uveljavljena 1. januarja 2020. Tako kot Slovenija, je tudi Latvija v svoji zgodovini izkusila grozote obeh najokrutnejših režimov, tekom druge svetovne vojne je bila v različnih obdobjih okupirana tako s strani nacistične Nemčije kot tudi Sovjetske zveze. Pod okupacijo slednje je ostala vse do leta 1991, ko je ponovno pridobila neodvisnost.

V Latviji velik problem zastraševanje skrajnežev s komunističnimi in nacističnimi simboli
V Latviji so doslej velik problem predstavljali skrajneži ujeti v času, ki so prebivalce zastraševali s komunističnimi in nacističnimi simboli. Vsako leto na dan zmage 9. maja so se po mestih tradicionalno sprehajali veterani v sovjetskih uniformah, veterani SS pa so storili enako 16. marca na dan legionarjev. Odslej temu ne bo več tako, že do sedaj pa so bili prepovedani znaki, grbi in zastave obeh režimov, med drugim sovjetska rdeča zvezda, srp in kladivo ter nacistična svastika.

J. Ž./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine