16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

Latinska Amerika se trese: opozicija v Boliviji zahteva razveljavitev predsedniških volitev, v Čilu protesti, v Venezueli pa huda kriza

Po zmagi dosedanjega bolivijskega levičarskega predsednika Eva Moralesa v nedavnem prvem krogu predsedniških volitev opozicija zahteva razveljavitev volitev. Bolivijska vlada je sicer predlagala, da bi Organizacija ameriških držav (OAS) preverila rezultate volitev. Opozicija vladi očita volilno prevaro, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

“Ne bomo sprejeli nobene preverbe, zahtevamo razveljavitev volitev,” je v torek zvečer po lokalnem času dejal predsednik državljanskega odbora mesta Santa Cruz de la Sierra, Fernando Camacho, ki vodi proteste proti Moralesu.

Morales je po navedbah volilne komisije na volitvah 20. oktobra prejel 47,08 odstotka glasov podpore, njegov glavni tekmec, konservativni Carlos Mesa 36,51 odstotka. V skladu z bolivijsko ustavo je Morales dobil več kot 10 odstotkov prednosti pred drugouvrščenim tekmecem in tako za las zmagal že v prvem krogu. Mesa rezultatov volitev ne priznava.

V Čilu se nadaljujejo protesti

Več tisoč Čilencev se je v torek podalo na proteste po vsej državi, na katerih so zahtevali gospodarske in politične spremembe v državi. V prestolnici Santiago de Chile se je v središču mesta zbralo približno 10.000 ljudi. Proteste, ki so jih pripravili že 11. dan zapored, so zaznamovali izgredi med protestniki in policijo.

Slednja je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP proti protestnikom, ki so metali kamenje, uporabila solzivec in vodne topove. V nasilju ob večdnevnih protestih je doslej po zadnjih podatkih umrlo 20 ljudi.

Nova tiskovna predstavnica vlade Karla Rubilar je ocenila, da na zadnjih protestih ni šlo za socialno pravičnost, za izboljšanje stvari, pač pa so se zbrali ljudje, ki želijo uničenje in kaos. Ob tem je opozorila na razliko s petkovimi mirnimi protesti, na katerih se je po uradnih podatkih zbralo 1,2 milijona ljudi.

Protestniki zahtevajo tudi odstop predsednika države Sebastiana Pinere, ki je v ponedeljek preoblikoval vlado.

Novi finančni minister je postal Ignacio Brioner, ki je že opozoril, da Čile zaradi protestov čaka “zelo slab” konec fiskalnega leta. “Najbolj zaskrbljujoče je, da smo poslali navzven sporočilo (…), katerega posledica bo zmanjšanje tujih investicij,” je opozoril. Dejal je tudi, da “nova realnost” pomeni, da bodo morali popraviti napovedi o 2,5-odstotni gospodarski rasti.

Bolivijski podpredsednik Alvaro Garcia Linera je Meso v torek pozval, naj sodeluje pri napovedani preverbi rezultatov s strani OAS. Bolivijski minister za medije Manuel Canelas je ob tem potrdil, da bo poročilo preverbe rezultatov obvezujoče za vlado, tudi če bo prišlo do spremembe rezultatov volitev in bodo morali pripraviti drugi krog volitev.

Po volitvah so Bolivijo zajeli protesti tako privržencev Moralesa kot njegovih nasprotnikov. V torkovih izgredih med protestniki v kraju Cochabamba je bilo ranjenih devet ljudi. Skupno je bilo doslej v izgredih po volitvah ranjenih več kot 30 ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine