24.8 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Kriza v Venezueli ogroža celotno Latinsko Ameriko

Zaradi politične in gospodarske krize v Venezueli se bo begunski val prihodnje leto okrepil in ogrozil stabilnost celotne Latinske Amerike, je v ponedeljek na mednarodni konferenci v Bruslju opozoril predstavnik Združenih narodov.

 

“Izzivi v letu 2020 bodo še večji od tistih v letošnjem,” je opozoril Eduardo Stein, posebni predstavnik agencij ZN za begunce in migracije na dvodnevni konferenci, ki jo skupaj organizirajo Združeni narodi in Evropska komisija.

Izpostavil je, da bo v prihodnjem letu število beguncev in migrantov iz Venezuele s sedanjih 4,5 milijona naraslo na 6,5 milijona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sosednje države Venezuele imajo že sedaj težave pri sprejemanju beguncev, tako da so nekatere vlade poostrile pogoje za vstop v državo, krepi se tudi nestrpnost. Zato so mnogi begunci brez statusa in s tem bolj podvrženi spolnemu in drugemu izkoriščanju ter nasilju, je opozoril.

Dvodnevne konference v Bruslju se udeležujejo predstavniki ZN, EU, latinskoameriških držav ter človekoljubnih organizacij. Namen je izboljšanje razumevanja specifičnih potreb sosed Venezuele zaradi velikega števila venezuelskih beguncev.

Donatorsko konferenco, na kateri bi zbrali potrebna sredstva, bi lahko pripravili prihodnje leto, je povedal zunanji minister Ekvadorja Jose Valencia.

Najbolj prizadeta država je Kolumbija, kjer je 1,4 milijona venezuelskih beguncev, sledijo ji Peru z 860.000 begunci, Čile s 371.000, Ekvador s 330.000 in Brazilija z 212.000.

Kolumbijski zunanji minister Carlos Holmes Trujillo je za AFP pojasnil, da pomenijo venezuelski begunci veliko obremenitev za kolumbijske javne službe, zdravstveni in izobraževalni sistem ter sistem skrbi za otroke. “To je resnično obsežna kriza. Glede na številke je druga največja za sirsko krizo, glede na hitrost rasti števila migrantov pa prva,” je opozoril.

Glede na to, da se venezuelski predsednik Nicolas Maduro na oblasti ohranja ob podpori vojske, je le malo možnosti, da bi kmalu prišlo do rešitve politične, gospodarske in družbene krize v tej nekdaj bogati državi.

Združeni narodi so decembra lani objavili poziv za 665 milijonov evrov pomoči za venezuelske begunce in države, ki jih gostijo. Letos bodo potrebe skoraj dvakrat večje, navaja AFP.

Na konferenco sicer niso povabili ne predstavnikov vlade v Caracasu niti opozicije, ki jo vodi Juan Guaido.

Zadnje novice

Sorodne vsebine