16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Kragujevac postal prvo veliko srbsko mesto z ulico, poimenovano po generalu Draži Mihailoviću

Mesto Kragujevac je postal prvo večje mesto v Srbiji, kjer so ime ulice poimenovali po poveljniku Kraljevine Jugoslavije Draži Mihailoviću.

Gibanje za obnovo Kraljevine Srbije je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sporočilo, da je do preimenovanja prišlo na račun njihove iniciative. Ameriški predsednik Harry S. Truman je Mihailoviću leta 1948 posmrtno podelil Legijo za zasluge za rešitev približno 500 ameriških pilotov med obsežno tajno reševalno akcijo ameriških pilotov za sovražnikovimi bojnimi črtami v drugi polovici leta 1944, znano pod imenom Operacija Halyard.

“Skupščina v Kragujevcu je sprejela iniciativo gibanja in s tem po sodni rehabilitaciji prispevala tudi k moralni rehabilitaciji ene od najbolj prepoznavnih zgodovinskih osebnosti Srbije,” so v izjavi sporočili iz gibanja. Pri tem so izpostavili, da je s to potezo Kragujevac postal prvo večje srbsko mesto, ki je po generalu Mihailoviću poimenoval ulico in dodali, da obstaja pričakovanje, da temu zgledu sledijo tudi druga mesta po državi.

Ni šlo za prvo takšno pobudo
Pri tem pa v gibanju izpostavljajo, da pri njihovim naporih ni šlo zgolj za rehabilitacijo poveljnika Jugoslovanske vojske v domovini, saj so bili sprejeti tudi ostali njihovi predlogi. Ulico so namreč poimenovali po duhovniku Savi Bankoviću, zaporniku z najdaljšim stažem v komunističnih zaporih in najboljši učenki kragujevaške srednje šole Živomir Živi Kovanović, ki so jo komunisti ustrelili pri komaj 16-ih letih, skupaj s še 13 učenci.

Prav tako je svojo ulico v mestu dobil tudi pilot Živica Mitrović, ki je tekom aprilske vojne vzletel z letališča v Kragujevcu z namenom, da brani Beograd, s čimer se je zapisal med junake vojne 6. aprila 1941, poroča Aljazeera Balkans.

Hana Murn/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine