22.6 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Koronavirus se iz Irana širi v države v regiji, poslanec vlado obtožuje prikrivanja celotne razsežnosti izbruha. Prvi primeri okužb tudi v Kuvajtu, Afganistanu in Emiratih.

Novi koronavirus se iz Irana, kjer je po zadnjih podatkih zahteval najmanj 12 smrtnih žrtev, širi v države v regiji. O prvih primerih poročajo iz Kuvajta, Bahrajna in Afganistana.

Po podatkih iranskega ministrstva za zdravje je število smrtnih žrtev v Iranu naraslo na 12, število okuženih pa znaša 47, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poslanec iz svetega mesta Kom je vlado danes obtožil, da prikriva celotno razsežnost izbruha virusa. Zatrdil je, da je samo v Komu virus zahteval najmanj 50 smrtnih žrtev.

Vlada je v odzivu sporočila, da je pri poročanju o koronavirusu transparentna. “Sporočili bomo podatke o številu smrti po državi. Obljubljamo, da bomo pri tem transparentni,” je poudaril tiskovni predstavnik vlade Ali Rabiei.

Zaradi izbruha v Iranu je več držav v regiji prepovedalo potovanja v in iz Irana ter prekinilo letalske povezave s to državo. Kljub temu se je virus razširil tudi v druge države.

Iz Kuvajta poročajo o treh primerih okužb. “Testiranja tistih, ki so prišli iz iranskega svetega mesta Mašhad so pokazala tri potrjene primere koronavirusa,” je kuvajtsko ministrstvo za zdravje objavilo na Twitterju. Gre za 53-letnega državljana Kuvajta, 61-letnega državljana Savdske Arabije in 21-letnega Arabca brez državljanstva.

Približno tretjina od 1,4 milijona prebivalcev Kuvajta je sicer šiitskih muslimanov, ki pogosto obiskujejo verska središča v Iranu. Kuvajt gosti tudi okoli 50.000 iranskih delavcev.

Tudi približno polovica od nekaj manj kot milijona prebivalstva Bahrajna je šiitov, ki pogosto potujejo v Iran. Bahrajnsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bil na testiranju za novi koronavirus pozitiven njihov državljan, ki je prišel iz Irana, poročajo tuje tiskovne agencije.

O prvem primeru okužbe poročajo tudi iz Afganistana. Za boleznijo covid-19 je zbolel človek v provinci Herat, ki meji na Iran. Afganistan je sicer že v minulih dneh zaprl mejo z Iranom.

Od držav v regiji so okužbe zabeležili še v Združenih arabskih emiratih, kjer imajo 13 primerov, med katerimi so sami tujci. Zadnja sta 70-letni Iranec in njegova 64-letna žena.

Zadnje novice

Sorodne vsebine