17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Koronavirus: Avstrija že ustavila železniški promet z Italijo, meja s Slovenijo pa še naprej odprta!

Avstrijske oblasti so na meji z Italijo ustavile vlak na katerem sta potovala dva potnika, ki bi lahko bila okužena s koronavirusom Covid-19, kakor se po novem imenuje NcV-2019. Za tem je Avstrija ustavila celoten železniški promet s sosednjo Italijo. Železniški promet med Italijo in Slovenijo še vedno poteka normalno.

Potem ko so uradniki italijanskih železnic v nedeljo, 23. februarja 2020, svojim avstrijskim kolegom sporočili, da se na vlaku Eurocity 86 nahajata dva potnika s simptomi, značilnimi za koronavirus Covid-19, so avstrijske oblasti na mejnem prehodu Brenner ustavile vlak.

Vlak, ki je bil namenjen v München je bil ustavljen in vrnjen na italijansko stran, je po poročanju RT potrdil avstrijski notranji minister Karl Nehammer.

Zatem so avstrijske oblasti ustavile celoten železniški promet z Italijo. To je prvo zaprtje meje v Evropi zaradi izbruha smrtonosne bolezni, ki je izbruhnila v Wuhanu na Kitajskem konec leta 2019. Do danes se je bolezen razširila že skoraj po celem svetu.

Po zadnjih podatkih je okuženih skoraj 80 tisoč ljudi, več kot 2.600 jih je zaradi okužbe umrlo, Covid-19 pa je prisoten v več kot 30 državah po svetu.

V Italiji so v zadnjih dneh v Benečiji in Lombardiji uvedli karanteno. Število okuženih v Italiji je v nekaj dneh skočilo na več kot 150, mediji poročajo o že četrti smrti zaradi koronavirusa. Medtem pa slovenska meja z Italijo ostaja še naprej odprta.

V EU situacijo spremlja Center za preprečevanje in nadzor nad boleznimi (agencija EU): https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china, kjer je poseben fokus na Italiji. Svet EPSCO v formatu ministrov za zdravje je zasedal in sprejel sklepe 13. 2. 2020: https://www.consilium.europa.eu/sl/meetings/epsco/2020/02/13/.

Komisija za nujne primere Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se je v zvezi s Corona virusom sestala dvakrat. Države so pravno zavezane deliti informacije skladno z mednarodnimi zdravstvenimi regulativami, vsako odkritje je treba takoj javiti WHO, jo obveščati tudi o vseh potovalnih ukrepih. Države morajo poseben poudarek nameniti zmanjšanju človeške okužbe in preprečevanju sekundarnega prenosa, vključno z mednarodnim širjenjem (več na: https://www.who.int/news-room/detail/23-01-2020-statement-on-the-meeting-of-the-international-health-regulations-(2005)-emergency-committee-regarding-the-outbreak-of-novel-coronavirus-(2019-ncov) in https://www.who.int/news-room/detail/30-01-2020-statement-on-the-second-meeting-of-the-international-health-regulations-(2005)-emergency-committee-regarding-the-outbreak-of-novel-coronavirus-(2019-ncov)).

V Izraelu je Netanyahu sklical medresorski sestanek, kar vključuje udeležbo vodje SNAV. Odgovornost za koordinacijo ukrepov je na SNAV, ministrstvo za zdravje (MZ) in biološki inštitut imata nalogo delati na cepivu, MZ ima odgovornost za komuniciranje z javnostmi, od 3.2. je v veljavi prepoved vstopa v državo za vse nerezidente, ki so bili v zadnjih dveh tednih na Kitajskem, vsem tistim, ki lahko vstopijo in so bili na Kitajskem so odredili strogo karanteno na domu, MZ pa morajo obvestiti o lokaciji, v karanteni morajo skrbeti za zračenje, osebe, s katerimi prihajajo v stik, pa morajo nositi kirurške maske in rokavice. Začasno so ustavljeni tudi leti na in iz Kitajske.

Proaktivni so tudi v Indiji, ki je zaradi gostote prebivalstva in siceršnje kulture in bivalnih razmer visoko izpostavljena.

C.R., Nova24TV, Sta

Zadnje novice

Sorodne vsebine