23 C
Ljubljana
torek, 15 junija, 2021

Ko totalitarni režim osvaja Hongkong: nekdanji uslužbenec britanskega konzulata v Hongkongu trdi, da ga je kitajska policija mučila

Nekdanji uslužbenec britanskega konzulata v Hongkongu Simon Cheng je danes dejal, da ga je kitajska tajna policija v času avgustovskega pridržanja pretepala in mučila. Od njega so želeli izvedeti, kakšna je vloga Velike Britanije v protestih v Hongkongu. Njegovo pričanje je poskrbelo za zaostrovanje odnosov med Pekingom in Londonom.

 

“Bil sem vklenjen in imel prevezane oči,” je v pogovoru za BBC poudaril Cheng, ki so ga kitajske oblasti aretirale avgusta. Poleg tega je moral izvajati težke fizične vaje. Če jih ni izvedel do konca, pa so ga tepli. Ob tem so ga zbujali sredi noči, ko je moral peti kitajsko himno, da je ostal buden.

Pazniki so ga izpraševali predvsem o njegovi vpletenosti v proteste v Hongkongu. Skušali so ga prisiliti, da bi priznal, da je v imenu Londona spodbujal proteste. “Želeli so vedeti, kakšno vlogo je imelo Združeno kraljestvo v protestih – spraševali so, kakšno podporo, denar in opremo smo dajali protestnikom,” je pojasnil.

29-letni državljan Hongkonga je iz strahu povedal gesla za svoj mobilni telefon in profile na družbenih omrežjih. Razkril je tudi imeni dveh britanskih uslužbencev konzulata, ki sta v preteklosti delala v vojski in obveščevalni službi. Povedal pa je tudi nekaj podrobnosti o ljudeh, ki so sodelovali na protestih.

V pogovoru za BBC je povedal še, da je priznal spodbujanje k prostituciji, zaradi česar so ga v začetku avgusta aretirali. Samo tako se je namreč lahko izognil “neskončnemu priporu”, s katerim so mu zagrozili. V priporu je preživel 15 dni.

Britanski zunanji minister Dominic Raab je po Chengovem pričanju na pogovor poklical kitajskega veleposlanika na Otoku. Izrazil je pričakovanje, da bodo kitajske oblasti preučile ravnanje policije in da bodo tisti, ki so to storili, odgovarjali.

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so v odzivu sporočili, da ne bodo sprejeli poziva na pogovor, ampak bodo v zameno na pogovor poklicali britanskega veleposlanika na Kitajskem, da bi izrazili svojo ogorčenost. “Upamo, da bo Združeno kraljestvo razumno in se bo nehalo vmešavati v notranje zadeve Hongkonga in Kitajske, saj bo s tem škodovalo samo svojim lastnim interesom,” so poudarili.

Poudarili so še, da je policija v Shenzhenu Chengu zagotovila pravice v skladu z zakonodajo.

Kitajske oblasti so sicer britanske že večkrat pozvale, naj se nehajo vmešavati v protivladne proteste, ki zadnjih pet mesecev pretresajo to nekdanjo britansko kolonijo. Hongkong se je pod okrilje Kitajske iz rok Velike Britanije vrnil leta 1997. Kot območje s posebno upravo bi moral še vse do leta 2047 uživati posebne pravice, v kar pa številni tamkajšnji prebivalci dvomijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine